Review Fenwick SeaHawk XSB1 272 en Seahawk XSB1 302 door Rene
Ik moet zeggen dat ik even heb getwijfeld of ik deze review zou kunnen schrijven. Gedurende de test heeft Fenwick namelijk een nieuwe versie van de door mij geteste hengels uitgebracht. Omdat de blank en de performance van de hengel hetzelfde zijn gebleven, was ik in staat deze review af te maken. Ik behandel ook direct de nieuwe versie, die over een aantal een aantal extra's beschikt. Leest u verder…
JAMMER MART!
In november 2006 liep ik op de hengelsportbeurs in Utrecht en kreeg daar door Mart Brouwers uit Bergen op Zoom een Fenwick SeaHawk hengel in mijn handen gedrukt. Mart Brouwer is een bekende Nederlandse wedstrijdvisser en eigenaar van een hengelsportzaak. “Jammer dat ze deze hengel niet wat langer maken dan 3 meter”, zei hij tegen mij. Inderdaad was dat misschien jammer voor Mart, maar mijn zoektocht was ten einde. Ik was namelijk destijds op zoek naar een goede pittige kunstaashengel voor een striped-bass vistrip naar Amerika. De hengel die Mart mij in de handen drukte, leek mij daarvoor geschikt.
Fenwick XSB1 272 en XSB1 302
Fenwick: vrij onbekend in Nederland
Fenwick is op de Nederlandse markt een onbekende speler. In Amerika is Fenwick wel een grote speler, maar de hengels die ze daar gebruiken zullen wij waarschijnlijk nooit in Nederland tegenkomen. Het assortiment blijft hier over het algemeen beperkt tot de wat goedkope spin- en vliegenhengels.
De kunstaashengels van Fenwick in deze review, de details
• De XSB1 272 en de XSB2 302, lengte respectievelijk 2.70 en 3,00 mtr. Werpgewicht 25-125gram. Inmiddels is deze serie hernoemd in Seahawk Pro Light Pilk 272 en 302.
• En de XP1 302 en de XP2 332, lengte respectievelijk 3,00 en 3,30 mtr. Werpgewicht 80-150 gr. Ook hernoemd in Seahawk Pro Heavy Pilk 302 en 332.
Inzetbaarheid en verschillen tussen oude en nieuwe versie
Omdat ik niet zo’n liefhebber ben van het zware ruk en trekwerk, leken de XSB 1 en XSB2 mij geschikt om mee te nemen naar Amerika. (De XP 80-150 grammers zijn hengels voor het echte zware kunstaaswerk en deze heb ik nog niet getest).
De “oude” hengel was voorzien van 10 ogen en een kurken handgreep, die de hengel mijn inziens een luxe uitstraling geeft. (Ik ben een beetje ouderwets qua hengels, maar ik vind dat dit een hengel klasse geeft. Maar dit is heel persoonlijk). De opvolger heeft minder ogen (7 voor de 2.70 en 8 voor de 3.00 mtr versie) en een vernieuwd achtereind en reelhouder. De opvolger is daarom in deze nieuwe versie wat beter geschikt voor het gebruik met een molen. Als extra feature heeft, buiten de normale cone, het nieuwe model een extra dikke cone aan de onderzijde. Deze extra cone wordt speciaal bijgeleverd voor de bootvissers. Ook wordt de hengel geleverd in een luxe hengelkoker en 2 zgn. Rodwraps om de hengeldelen bij elkaar te binden tijdens het vervoer.
De gebruikte materialen voor de blank, de oversteeksluiting en de soort ogen en wikkelingen zijn hetzelfde gebleven, evenals de actie. De oude hengel had een verkasoogje, maar deze is op de nieuwe uitvoering vervallen.
Een dergelijke snelle hengel is ideaal om met diverse maten kunstaas gevist te worden, vandaar de aanduiding 25-125 gram. Ik viste met de 3,00 mtr hengel vanaf het strand en ik gebruikte de 2.70 mtr versie vanuit de boot. Je kunt deze hengel beschouwen als een zware spinstok en kan ideaal ingezet worden voor de visserij met kunstaas in de (sub)tropische wateren op bijvoorbeeld barracuda, bluefish, bonito,albacore en tonijn. De 3.00 mtr hengel lijkt mij te zwaar voor de visserij op zeebaars vanaf de kant in Nederland. De 2.70 mtr versie kan prima gebruikt worden voor de visserij op zeebaars met pilkers vanaf een boot. Een andere toepassing is de lichte bootvisserij op gul en koolvis in bijvoorbeeld Noorwegen. Vandaar waarschijnlijk de nieuwe benaming voor de hengel:Light Pilk Pro.
De Light Pilk Pro, inclusief koker.
Fenwick, nieuw en oud. Kurk is vervangen door kunststof. De nieuwe versie beschikt over een verwiselbare cone.
Verkas-oogje is vervallen op de nieuwe versie.
Oversteek, oud en nieuw met elkaar vergeleken.
Praktijk
De eerste avond dat ik met de hengel viste herinner ik me nog goed. De wind was te hard voor ons om met een vliegenhengel de stripers te belagen, maar een “kunstaasjongen” ving zich kleurenblind op een plug. Ik reed dus snel naar ons verblijf en haalde voor ons beiden de SeaHawks op. Ik had er een molen op gevuld met 15/00 mm PowerPro. Wij visten met Yo-zuri Mag Minnows van 16 gram en Yo-zuri Live Bait Minnows van 28 en 40 gram. Het plugje van 16 gram (9 cm) was gewoon lekker ver weg te gooien met deze combinatie en de LiveBait Minnows kon je echt ver weg knallen. Er volgden zeer veel stripers variërend van 50 tot 90 cm tot 12 kilo zwaar en de hengels hadden daar geen enkele moeite mee. Ook vingen we roggen en een soort zeebrasem. Er stond een stevige branding, waar je de vissen doorheen moest loodsen. Ik houd ervan zeer stevig te drillen en zelfs de grootste vissen lagen binnen 2/3 minuten voor mijn voeten.
Je hebt dus best wel een stevige hengel in handen. Zoals gezegd kan je door de fast tapered actie, ook redelijk lichte pluggen nog prima wegzetten.
Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo-ook met deze hengel. Door de zeer strakke actie in combinatie met het rekloze PowerPro voel je natuurlijk alles wat er gebeurd onder water. Op grote afstand is daar prima mee te leven, maar wanneer de vis op korte afstand de plug pakt kunnen er vervelende dingen gebeuren. Door het geweld dat losbarst als de vis gehaakt is, kan het gebeuren dat de dreggen uitscheuren of uitbuigen. Een niet goed gelegde knoop zal onherroepelijk breken. Je hebt namelijk geen enkele reserve, geen enkele speling omdat er geen rek in de lijn zit en de hengel superstrak is. Ik zette dus de slip erg los, zodat je een snelle run onder de top daarmee kan opvangen. Ik zit er zelfs over te denken om volgend jaar maar weer gewoon nylon op te spoelen om toch iets rek in de combinatie te krijgen….Let wel, dit doe ik omdat voor mijn striped bass visserij de vissen binnen 25 meter te vangen zijn. Het wordt anders als je de vissen van 120 meter moet weghalen.
De kwalificatie 25-125 gram moet je volgens mij niet zodanig opvatten dat je er ook daadwerkelijk een 125 grams pilker aan moet hangen. Het geeft meer aan dat je met licht kunstaas kunt gooien, maar daarbij genoeg body en power hebt om een zware vis ook daadwerkelijk hard en snel te kunnen drillen. Het ideale werpgewicht (voor maximale afstanden) van de hengel ligt tussen de 40 en 80 gram. Wil je zwaarder, kies dan voor de heavy pilk pro (de voormalige XP1 en 2).
Onze hengels, klaar voor gebruik
Conclusie en... meer informatie
Voordelen
• Zeer mooi afgewerkt
• Kwaliteitsmaterialen
• Topblank met krachtige actie
• Breed en wereldwijd inzetbaar op diverse soorten
• Goede prijs/kwaliteitsverhouding
• Mooie actie met zowel zeer licht als zwaarder kunstaas.
• Veel extra’s bij het nieuwe model hengel.
Nadelen
Zijn er nadelen? Nee, mijn persoonlijke overtuigingen over hoe een hengel er uit moet zien, zijn immers niet relevant in dit kader van deze test. In sommige situaties kan het een nadeel zijn dat de hengel zo strak en snel is, maar dat is dan op te vangen door een spoel nylon klaar te hebben voor op de molen of reel.
Ik vind dit dus een zeer fijne hengel voor de visserij met diverse soorten kunstaas vanaf de kant of vanuit de boot en ik kan deze hengel ook aanbevelen voor de (sub)tropische visserij op de wat snellere en grotere soorten. Door de mooie koker kan je de hengel ook direct meenemen op vakantie. De liefhebbers van de “oude” hengel kunnen het best contact opnemen met Pure Fishing. Het schijnt dat een aantal winkels in Nederland deze hengel nog op voorraad heeft.
Importeur: Purefishing Nederland B.V.
IABC 5188
4814 RA BREDA
Uw Productreviewer Zeevis
Rene Sehr
Lees ook deze reviews:
D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m (19-6-2012) |
|
Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half (21-3-2011) |
|
REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel (24-1-2010) |
|
Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter (10-10-2009) |
|
Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter (5-10-2009) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl