Stanley Ribbit en Bull Ribit door Willem
‘Als Rick de Kikker zingen wil, rikkerdekikkerdekik/Dan houdt geen kikkertje zich stil, rikkik rikkik rikkik/En als hij zijn vertelboek pakt, van wel 3 duimen dik…/Dan geeft er in het hele kikkerbos/geen kikker meer een kik’. Jeugdsentiment voor stevige 40-plussers, het begon in 1967 en een jaartje later was de animatieserie Rick de Kikker alweer van de buis. Waar Rick gebleven is? Geen idee. Misschien gegrepen en opgepeuzeld door een snoek. Ach nee flauw, maar feit is wel dat onze gespikkelde vrienden hun vinnetjes niet omdraaien voor een mals kikkerboutje.
En de Bull Ribbit van Stanley is een prachtige imitatie van een kikker, dus waar geen kikker veilig is voor snoek, is geen snoek veilig voor de nepkikker van Stanley! Rick, niet de kikker, maar de eigenaar van Rix hengelsport vroeg me of ik ze eens uit wilde proberen. Onze verwachting was dat ie het vooral in het voorseizoen goed zou doen, dit nepkikkertje van soepel rubber. En om gelijk met de deur in huis te vallen: hij gaat als een speer en de eerste kikker is al flink toegetakeld door messcherpe snoektandjes. “Kijk es op onze site”, raadde de winkelier me aan, “daarop staat een filmpje en kun je zien hoe je ‘m monteert.”
Speciaal te gebruiken in combinatie met: | |
Stanley Frog Hook verzwaard | |
Stanley Frog Hook onverzwaard |
Praktijk
Op een instructiefilmpje, te zien via website http://www.rixhengelsport.nl/shop/Stanley_Ribbit_en_Bull_Ribbit__N_art_3848.html is te zien hoe de eh…, laten we het zeggen shad, te monteren op de haak met schroefdraad. Fluitje van een cent, een kind kan de was doen. Door bijbehorende Stanley-haak zit verstopt in de rug van de kikker en dit heeft als voordeel dat het kikkertje over en door elk obstakel kan worden gevist, takken, lelies, bodemvegetatie, het maakt niet uit, je rost ‘m er zo door. Nu wil het geval dat door onze woonwijk sierwater loopt, waarin ook snoek zwemt, grote snoek zelfs, want het water is al meer dan dertig jaar oud, maar ook relatief gezien veel kleine snoek, zo tot een centimetertje of tachtig. Ook al doordat grote stukken water bedekt zijn met het blad van gele plomp en lelies, een ideale locatie om de Bull Ribbit te testen. De kleur die Rick me meegaf was melon red pearl, een natuurgetrouwe kleur en die deed het razend goed in het glasheldere sierwater van het Overijsselse Ommen. De Bull Ribbit werd geknoopt aan een titanium onderlijn en gevist met een wat langere spinstok, de Ron Thompson Wizard spin, met een lengte van 270 cm, bij een werpgewicht van tussen de 7 en 25 gram. Tja en dan sta je daar aan het water. Wat nu? Gewoon afgaan op de natuur, Willem. Ik wierp in en viste de kikker met inpandige haak, in halen terug, als een zwemmende kikvors zeg maar. Direct in die eerste sessie kreeg ik in amper twee uur tijd, kreeg ik vijf keer beet en dat is veel voor het betreffende watertje. Overigens kwam er slechts één op de kant. De oorzaak? Tja, als ik het voordelig voor mezelf wil uitleggen zeg ik ‘dat komt door de verborgen haak’, maar dat is niet zo, naarmate ik er vaker mee viste, werden de missers minder. Wel is het zaak de haak goed te zetten bij een aanbeet, dan vergroot de kans op verzilveren. Met de Bull Ribbit is het dus even wennen aan de wat alternatieve wijze van vissen, maar eenmaal gewend beleef je waanzinnig leuke momenten met dat rubbertje. Kwestie van uitproberen.
Conclusie en... meer informatie
Ik kan het me verbeelden, maar heb sterk de indruk dat ik meer aanbeten op dit fopkikkertje van Stanley krijg dan met een plug of spinner. Snoek hapt maar wat graag in kikker is de voor de hand liggende conclusie, maar ook in de tijd dat de kikkers zich terugtrekken in de modder gaan de aanslagen gewoon door. Misschien dat snoek alles aanvalt wat maar enigszins wappert, kan ook. Wel is het vreemd dat ik met de Stanley frog nog geen snoek boven de 75 cm heb gevangen. De meeste snoekjes blijven onder de 70 cm, terwijl de Bull Ribbit met zijn profiel van 12 cm toch redelijk aan de lengte is. Toeval? Wie het weet mag het zeggen. Ik heb aan dit kikkertje van rubber genoeglijke uurtjes beleefd en vooral als ik maar een uurtje of twee heb is het heerlijk even proberen een snoekje of wat te verleiden met dit kikkertje. En ach, dat je er dan één of twee wat makkelijker verspeelt, wat geeft ‘t, het gaat toch vooral om het plezier nietwaar en de aanslagen op dit kikkertje zijn werkelijk hartverwarmend. Op de Bull Ribbit is ook buiten het kikkerseizoen best te vangen, maar toch zie ik het echt als een zomeraasje, ook al omdat het op sommige plaatsen lastig vissen is en dit gevalletje trek je zo door planten en wier, geen probleem. Nogmaals, geen aasje voor de mannen op centimeter- en kilojacht, maar voor de visser die geregelde aanbeten weet te waarderen, missers kan incasseren, maar weet dat toch zo’n vijftig procent blijft hangen. Vis niet te zwaar en haal de voldoening vooral uit de aanslagen en aantallen, want dat ie vangt is net zo zeker als dat de paus Rooms is.
De Ribbit is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):
Lees ook deze reviews:
Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt) (23-11-2011) |
|
(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee! (16-11-2011) |
|
Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog (31-5-2011) |
|
Poison Frog series van Strike Pro (13-4-2011) |
|
Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm (3-11-2010) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl