MaxForce Runner Topwater door Willem
Elk mens is bevooroordeeld. Ik ook hoor. Zelfs als hengelaar. Elk mens heeft ook zo zijn voorkeuren. Ik ook. Zeker als bevlogen hengelaar. Hoe natuurlijker iets overkomt, hoe meer vertrouwen ik er op voorhand in heb. Dus was het even slikken toen Rick, ‘bevelhebber’ van Rix hengelsport met de MaXforce Runner in handen drukte. Gelukkig wel de variatie ‘frog’, kikker dus (zie boven nummer 5) en niet die Nederlands elftalkleur, de orange lightning nummer 4). Wat is dit in hemelsnaam, vroeg ik me af.
Topwater las ik, dus hij loopt in de waterlijn, door de oppervlakte zeg maar en op zijn kont zat een propeller, nou ja, die moet voor extra commotie natuurlijk, dat kon ik zelfs nog wel verzinnen. “Benieuwd wat je er van vindt”, voegde de hengelsportbestierder me toe. “In niet te diep water moet ie snoek opleveren.” Ik keek es naar de prijs 7,49 euro, geen geld voor dit toch wel een bescheiden kunstwerkje van balsahout. Curieus, zeer curieus, deze oppervlakteplug. Ik las op de toelichting: Runner is een houten topwater plug, geschikt om te jerken en twitchen, iets minder fanatiek rukken dus, …aan het aasje welteverstaan.
Te water
De toevoeging topwater geeft al aan dat het aasje in de waterlijn zijn werk doet en dit klopt, bij iets versneld draaien schommelt ie een fractie onder de spiegel. Ik zeg nadrukkelijk schommelen, want hij kantelt van links naar rechts, van flank naar flank. Engelsen en Amerikanen zullen 'm vanwege dat schommelen aanduiden als wobbler. Extra aantrekkingskracht of zo je wilt aandachtstrekker is de propeller aan de achterzijde die maakt dat waar de Runner voorbij waggelt een spoor van belletjes achterblijft, zoals een motorboot doet, maar dit gezien in de juiste proporties natuurlijk. Jerken en twitchen geeft het etiket aan, dus hoppa, een stevige ruk naar beneden met de hengel en de Runner duikt, blubberdeblub, iets onder en komt weer aan de oppervlakte. Bij rustig binnendraaien: schommel, schommel, waggel, waggel, ah, flink wat commotie maken, dat zal ze wakker schudden, die gespikkelde jongens. Al snel was er de overtuiging dat de Runner wreed zou worden genomen en dat kwam uit, al moet ik zeggen dat het slagingspercentage van 1 op 3 voor verbetering vatbaar is.
Conclusie en... meer informatie
De Runner ziet er gelikt uit, zoals trouwens al het spul van MaxForce, compliment voor het chassis, een héél aardig dingetje om te zien, leuk voor het oog, maar daar is ie natuurlijk niet voor bedoeld. Hij is ontworpen om er roofvis op te vangen en, wees gerust, dat doet ie! Wel blijft het zoals ik wel vaker heb beweerd een zaak van de juiste inzet op het juiste water. Met dit gepimpte stuk balsahout ben je op groot water zo goed als kansloos, tenzij gevist in de ondiepe oeverzones of hoger liggende platen met vegetatie. Ook in ondiepe kanaaltjes, sierwater en poldersloten waar een mens van gemiddelde lengte met gemak rechtop kan staan en met hoofd en romp boven water blijft, is de runner inzetbaar. Extra aantrekkelijk is het bellenspoor in het kielzog dat bij elk rukje wordt veroorzaakt. De Runner kan naar mijn mening het best worden ingezet vanaf de opening van het seizoen tot begin herfst, lekker door de eerste waterlaag vissen dat kikkertje en vroeg of laat wordt ie gemolesteerd, reken maar van yes. Gok daarbij niet op de echte 'big mama's', maar op de tweede lichting, snoeken tot pak 'm beet een centimetertje of tachtig, maar je weet maar nooit Aan niet te zwaar hengeltuig (tot een grammetje of 25, 30) beleef je hier intens veel plezier aan, want visueel is het vissen met dit aasje echt big fun. Met een beetje geluk en met een goede poloraid op de raap, is voor degenen die aandachtig vist in helder water, de snoek goed te volgen, inclusief de moorddadige aanslag op de Runner. Het is me al overkomen, je vist, de gedachten waaieren eventjes uit en 'wham, klets, boem', aanslag, je schrikt je het apezuur en zowel visser als het aasje bleven beduusd achter. Mis dus! Niet elke aanslag is raak namelijk, zeker niet, en ik heb me afgevraagd of dit aan mij ligt, de snoek die wel een bezoek aan de oogarts kan gebruiken, dan wel aan de constructie van imitatievisje. De gemonteerde dreggen zijn weliswaar vlijmscherp, maar liever zag ik ze een maatje groter, dit vergroot de kans op haken. Ook laten snoektandjes hun sporen achter, maar een pokdalig uiterlijk is niet zo erg en duidt op vangkracht. Ronduit aantrekkelijk is de prijs. Bij Rix ligt ie in de winkel voor 7,49 euro en voor die paar grijpstuivers heb je een leuk aasje voor d'r bij, waar je struinend langs slootjes in korte broek en T-shirt een hoop plezier aan kunt beleven. Mijn tip: de Runner is een specialist, geen overal en altijd inzetbaar aasje. Zet 'm in op niet al te diep water, in het voorjaar, de zomer of de vroege herfst en in de eerste of laatste uurtjes van de dag. Dat de runner gegrepen wordt is zozeer niet de vraag, wanneer ie gegrepen wordt, ligt aan de visser die de runner een kans geeft én, niet te vergeten, de medewerking van onze target, sister pike.
MaxForce Runner Topwater, verkrijgbaar in 8 kleuren.
Materiaal: balsa hout met propeller
Actie: floating
Afmetingen: 115 mm
Gewicht: 21 gr
Haken: 2 x maat 4
Kleuren:
1 - Fire Bullet
2 - Red Head
3 - Tiger Perch
4 - Orange Lightning
5 - Frog
6 - Nog niet leverbaar
7 - Gold Fish
8 - Blue Silver
De Runner is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):
Lees ook deze reviews:
Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt) (23-11-2011) |
|
(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee! (16-11-2011) |
|
Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog (31-5-2011) |
|
Poison Frog series van Strike Pro (13-4-2011) |
|
Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm (3-11-2010) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl