hengelspullen.nl

Tumult! de Salmo Turbo Jack door Willem

De eerste door een stoommachine aangedreven raderboot is in 1807 gebouwd door de Amerikaan Robert Fulton. Door de geringe diepgang waren de raderboten zeer bruikbaar in wateren met ondiepe stukken, zoals de Mississippi. Amerikaanse raderboten hebben een schoepenrad aan de achterzijde. De rader werd uiteindelijk vervangen door de efficiëntere schroef, want door de raderen is er praktisch geen de ruimte om af te meren, op andere dan daarvoor geschikt gemaakte afmeerplaatsen en bovendien is het laden en lossen verre van gemakkelijk, waardoor dit scheepstype in onbruik is geraakt.

Scheepsschroeven zijn veel efficiënter dan een rader, vooral bij hogere snelheid. In ondiep water met zandbanken, zoals op de Mississippi, is een schroef echter kwetsbaarder dan een schoepenrad.

Tot zo ver een stuk beknopte nautische geschiedenis aangaande de raderboot. Waarom in hemelsnaam? Welnu gooi de Turbo Jack van Salmo in het water, draai een paar slagen met de reel en het vergelijk wordt duidelijk. De propeller van de Turbo Jack gaat tekeer als een ouderwetse raderboot. Spetter, plop, splash, blub, blub, blubberdeblup, plop, toetoet, o nee, dat laatste niet, maar wat een herrie, je verwacht zo een scheepshoorn te horen. Iedere snoek moet dit tumult opmerken, kan niet anders. Is het water kalm, dan blijft een fraai bellenspoor, als stille getuige van de baan die de Turbo Jack heeft afgelegd richting hengelaar. Tot in het vroege najaar, en in ondiep water nog wat langer, kan oppervlakteaas effectief zijn. Vooral het visuele aspect trekt. Wie attent vist, loopt gerede kans op een voor hengelaars gezegend moment. Een dolle snoek die het aasje van de waterlijn grist, je hart slaat een keer over en schakelt pardoes en spontaan in de vierde versnelling. Daar kunnen geen honderd ‘onderwater beten’ tegenop. Dat is kicken in de overtreffende trap, bloedstollend mooi. En zeker, ik ben een liefhebber van oppervlakteaas, dat je daarbij minder aasjes verspeelt dan duikende varianten, is een prettige bijkomstigheid, maar je bent je bewust van elke centimeter dat je kunstaasje aflegt. Vangt oppervlakteaas meer, nee, ik denk het niet, maar durf het niet hardop te zeggen, het hierboven genoemde belevingsmoment echter vergoedt veel, zo niet alles.

Toeval

Mijn maat Tonnie was jarig en het door vrienden verzamelde geld was mij toevertrouwd om wat te kopen. Wij hebben namelijk dezelfde hobby, Tonnie en ik, we jagen op roofvis. En het is toch machtig leuk dat je na je zoveelste ‘originele’ bierpakket wat aardige kunstaasjes cadeau krijgt. Dus ik met een paar tientjes op zak naar Lutten, naar Rix hengelsport, voor wat nepvisjes. Eenmaal aangekomen eerst maar es even wat vangstberichten uitwisselen onder het genot van een bakje automatenkoffie. Op de toonbank lag een Turbo Jack, de variant Green Tiger. Rick greep ‘m en zei: “belang bij, een klant kwam ‘m terug brengen, had er één keer mee gevist, maar kan er niet mee uit de voeten.” Ik zag het als een buitenskansje: “nou, graag!” “Nou, neem maar mee dan”, opperde de hengelsportwinkelier vlot. “Hij is uit de verpakking, ik kan ‘m toch niet meer verkopen.” Ik zal eerlijk zijn, had ‘m zelf niet uitgezocht deze Salmo, die vrij lomp en een beetje vreemd overkomt, maar ben inmiddels om. Dat ik in de eerste paar keer dat ik de Turbo Jack aan de draad had direct een paar aanslagen kreeg te verwerken heeft daar beslist mee te maken. Dat Rix’ klant er niet mee overweg kon…, tja…, wat moet je daar nu van zeggen, misschien niet de juiste afstemming met het hengelgerei, want bij een lengte van 16 centimeter en een gewicht van 90 gram is hier sprake van een robuust stuk kunstaas.

Conclusie en... meer informatie

Salmo’s Turbo Jack is getest in een kanaal dat uitmondt in de Overijsselse Vecht. Het is niet dieper dan zo’n anderhalf á twee meter en een snoek is bijna altijd wel te vangen, mits de omstandigheden goed zijn. Het water is helder, maar de opvallende kleur firetiger weerhield geen enkele aanvaller. Kun je met een baitcaster en reel overweg en corresponderen de grammen met de zwaarte van deze Jack the Ripper dan is vissen een fluitje van een cent. Je werpt in en haalt ‘m naar je toe en het molest volgt, vroeg of laat. Mijn wapentuig bestaat uit een F4E hengel (30-90 gram), een goedkope, maar superfijne stok, waar ik liever mee vis, dan menige stok die wel vijf, zes keer zo duur is, waarop een platte ABU-reel, de Revo SL, welke loopt als een naaimachientje. Het mooie van de Turbo Jack is dat je toch minder missers hebt dan een aasje met bijvoorbeeld een walk-the-dog-actie (slingerend) of een pullbait (zagend), omdat je hem in rechte lijn naar je toehaalt, zonder rukken en trekken, de schoep aan de achterkant doet het verleidelijke werk. De Turbo Jack is echt een mooi weeraasje, van het vroege voorjaar tot en met de prille herfst, een fijn ding om erbij te hebben, want zoveel hengelaars heb ik er nog niet mee gezien, dus wellicht ook nog dressuurdoorbrekend. Tenslotte nog een geheime centenbesparende tip: bij fishung4U.nl kost de Turbo Jack nog geen elf euro…



De Turbo Jack is online te bestellen bij fishing4u (klik op het logo om direct naar de juiste pagina te gaan):

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy