Mag Popper van Yo-Zuri door Willem
Stel er wordt me een ultimatum gesteld: al mijn hengelspul moet verdwijnen op één hengel en drie kunstaasjes na. Over de hengel wil ik nog even nadenken, maar onder de drie uitverkoren aasjes zit zeker een popper. Gelukkig is het niet aan de orde, maar ‘stel dat’, dat zou het maar zo kunnen dat de Mag Popper van Yo-Zuri eruit wordt gepikt. Waarom uitgerekend die?
Welnu, in vergelijking met andere poppers heeft dit aasje een aantal voordeel die beslissend kunnen zijn voor wel of niet vangen. Aan dit topproduct van Yo-Zuri kleeft het predikaat Magnetic-weight transfer system. Dat klinkt nogal heftig, maar het komt er op neer dat de inpandige kogeltjes zich tijdens de worp verplaatsen. Het gewicht komt op de achterkant te liggen en het aasje wordt daardoor gekatapulteerd. Je staat echt verstelt hoever dit krengetje uit zicht zeilt. Tim Beeren van goedkopervissen.nl vroeg me of ik dit gevalletje es wilde proberen, en wat ik er van vond. Tim stuurde de kleurvariant Pinkhead. Mijn eerste reactie was, die zal het goed doen op de homoparade, wel even die gevaarlijke dreggen eraf en hang hem in je oor, dolletjes, helemaal wauw! Er zijn vier kleurentypes, maar laat kinderen kiezen en zeven van de tien pakken deze tot de verbeelding sprekende felroze met fluorgroene variant eruit. Voor mij als visser is dat allemaal niet van belang, hoe gedraagt de Mag Popper zich te water, is voor mij interessant. Bovendien grijpen vissen van onderen, en die onderkant is wit.
Kille info
De Mag Popper van Yo-Zuri moet zijn verleidelijke werk doen in de waterlijn, een oppervlakteaasje dus. Dat ie floating is, drijvend dus, mag beschouwd worden als overbodige info, ik zou zeggen ‘logisch toch!’ Het aasje is 10.5 centimeter lang en laat de microweegschaal stoppen bij 18 gram. De kogeltjes, die dus schuiven tijdens de worp, zorgen tevens voor een dof geluid, nog meer aandacht dus. De prijs is vastgesteld op 13,15 euro, voor wie hem bestelt via website www.goedkopervissen.nl. De actie is walk-the-dog, wat in de praktijk neerkomt op een watergang van links naar rechts, als een beroerd opgevoede hond, die kriskras voor de baas uit van boom naar boom drentelt om zijn poot op te tillen of zomaar wat te snuffelen. Door de schuine rand doet deze popper enigszins denken aan een steigerend paard, een zeepaardje om mijn part. Bij elke tik die je geeft, schiet de popper van links naar rechts, of omgekeerd en verheft zich van voren iets van het wateroppervlak. Echt mooi om te zien en het schept vertrouwen in de vangkracht, althans bij mij wel. De gegalvaniseerde dreggen, ook zeewaterbestendig blijven kleven aan je vinger, echt vlijm- en vlijmscherp.
Poten rammen!De Mag Popper is getest aan een spinhengel van Ron Thompson (5-20 gram), maar daar kwam ik van terug. Dit hengeltje was te zacht om de popper een vinnige actie mee te geven. De baitcaster van F4E heeft als ondergewicht 30 gram, maar daar was deze 18 grammer toch beter mee te vissen, met deze pook was het oppervlakteaasje echt nijdig door het water te slaan en kreeg ie een mooie, hoekige actie. Nadeel was dat baarzen die echt furieus worden van dat ding, ondanks hevig verzet en spartelend protest, weinig sport leverden aan deze voor hen veel te zware pook, maar ja, je kiest ergens voor, nietwaar? En over baarzen gesproken, die stekelridders zijn ordinaire potenrammers. Af en toe met vier, vijf man en opgeheven stekels achter zo’n angstig wegschietend poppertje aan, geteisem is het! Wel een mooi gezicht, eentje de klos en pal onder de kant zie je de rest van het gezelschap er schielijk vandoor gaan, boefjes, deze onverschrokken verkenners van het zoete water. De Mag Popper heeft kennis gemaakt met een afwateringskanaal, dat uitmondt in de Overijsselse Vecht, waar zich op dat moment de nodige baars ophield. Op enkele zwoele zomeravonden heb ik dit drijvertje van Yo-Zuri het sierwater in mijn woonwijk laten opspetteren en dit stond enkele snoeken slecht aan, hetgeen uitmondde in enkele aanslagen, waaronder de nodige missers, mijns inziens door de actie van links naar rechts, waardoor een snoek nogal es mispeert, geeft niet, je bent gelijk weer bij de les, als zo’n boeggolf pal achter je aasje wegdraait. Ik blijf het zeggen: visueel kan niets tegen vissen met oppervlakteaas aan, het zorgt voor bloedstollende visbelevenissen. Is trouwens helemaal niet erg zo’n missertje, het gaat immers om de beleving, nietwaar? In echt diep water is de Mag Popper niet getest, daarvoor vind ik hem minder geschikt en valt ie bij turbulentie te veel in het niet, hoewel ie bij klam water heus z’n prooitje wel zal verschalken.
Conclusie en... meer informatie
Weggezet tegen vergelijkbare aasjes brengt de Mag Popper meer. Neem het katapultsysteem, het Magnetic-weight transfer system, dit kan beslissend zijn, daar je net even die plaats kunt bereiken die andere, meer conventionele verleiders buiten bereik blijven. De kogeltjes die het poppertje extra gewicht geven zorgen voor een dof geluid, die mogelijk de beoogde doelvis extra attent maakt, weer een extra pluspunt. De kleurvariant Pinkhead schrikt misschien af, maar het kan minder schreeuwerig. Bovendien, het carnavaleske zit bovenop, aan de onderkant, dus in het zicht van de vis, is dit aasje gebroken wit. Ik vermoed dat baars meer woest wordt van de actie van de mag Pop, dan dat het gestreepte gilde er een prooi in zit, getuige de vele visjes amper groter dan het kunstaas zelf. Snoek ziet er een smakelijk tussendoortje in en is best bereid een schot te wagen, al knallen ze er regelmatig bij langs of aan voorbij. Dat roofblei er af blijft, durf ik geen cent op in te zetten. Ze pakken hem volgens mij, al heb ik er nog geen ervaring mee. Eenmaal wat verder gevorderd in het jaar en uitgekauwd op het niet meer aanwezige speldaas zullen de echt stevige zilveren pijlen de Mag Pop best zien zitten en er wellicht een hap in zien waar ie een tijd op voort kan. Wat mij betreft is de Mag pop een fijn aasje om mee te spelen, vanwege het visuele en de ten opzichte van soortgelijke aasjes innovaties zoals het zich verplaatsende gewicht, waardoor ie werpt als een speer, de doffe ratel en de ijzersterke en vlijmscherpe haken zijn ander sterke punten. Kortom, de Mag Pop van Yo-Zuri is een baas onder het oppervlakteaas!
Lees ook deze reviews:
Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt) (23-11-2011) |
|
(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee! (16-11-2011) |
|
Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog (31-5-2011) |
|
Poison Frog series van Strike Pro (13-4-2011) |
|
Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm (3-11-2010) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl