review BROMANoDELL Gone Fishing Concept 9’ #7-8 door Ron
Op een dag in 2004 bracht ik een bezoek aan de winkel van Bert Schouten (Handy Fish) en kwam zo in aanraking met de wereld van het vliegvissen. Bert stelde voor dat ik een curses vliegvissen ging volgen, iets waar ik als fanatiek visser natuurlijk ja op zei. Een week later was het al zover. Sindsdien ben ik geïntrigeerd door het vissen met de vliegenhengel. Aangezien je op een dag veel werpt, is voor een pleziere viservaring, een goede hengel van groot belang. Of de BROMANoDELL Combo Fly pack aan mijn eisen voldoet, zal uit deze test naar voren komen.
De BROMANoDELL Gone Fishing Concept 9’ #7-8 is onder andere getest met een handgemaakte streamer van Tim Koopman.
Vliegenhengels voor de snoek
Vliegvissen op snoek is een speciale aangelegenheid. De rust waarmee een streamer door het water zweeft en de brute kracht van een snoek die hierop ingrijpt, is indrukwekkend. Vooral in helder water is dit tafereel goed gade te slaan, vooral als je een polariserende vliegvisbril draagt (hiermee kun je iedere beweging onder water beter waarnemen, zie bv. http://www.hengelspullen.nl/nieuws/review.asp?ID=47). Het mooie van het vissen met streamers is dat de vis meestal goed gehaakt is en de haak zonder veel moeite kan worden verwijderd via de bek of het kieuwdeksel. Ook het feit dat je echt je best moet doen om de streamer op een mooie plek in het water te krijgen, maakt deze vorm van visserij erg leuk om te doen. Een hengel die hierbij helpt is cruciaal. Je wilt immers tijdens het vissen zoveel mogelijk bezig zijn met het vangen van snoek en niet met je materiaal. Een hengel die doet wat je wilt zal je visplezier vergroten. Bij geen andere visserij ben je zoveel met je hengel bezig als met vliegvissen. Continue probeer je je streamer op het beste plekje aan te bieden en vervolgens met gevoel binnen te strippen. Een hengel die niet precies doet wat je wil, zal voor frustratie zorgen tijdens de visdag. Een goede vliegenhengel is naar mijn mening strak gebouwd en reageert snel op je bewegingen. Energie die je bij het vissen inzet (denk aan de werpbeweging) wordt daardoor effectief omgezet in bewegingsenergie van je streamer. Een goede vliegenhengel fibreert niet na bij een harde worp. Om de kracht van een aanbeet om te zetten in een vangst, moet een vliegenhengel voor het vissen met streamers over een flinke body beschikken. Om de enkele haak in de taaie snoekenbek te zetten, is immers flink wat kracht nodig. Verder is het belangrijk dat de hengel lekker uitgebalanceerd in je handen ligt. Een vliegenhengel is een verlengstuk van je armen en dient daarom ook bij je techniek te passen. Voordat je tot de aankoop van een vliegenhengel overgaat, is het verstandig de hengel te testen op een veldje of een in watertje bij de hengelsportzaak. Pas tijdens het gebruik weet je of een hengel, ook daadwerkelijk de hengel is waarmee je urenlang langs de waterkant wilt staan. Een vliegenhengel is niet een aankoop die je ieder jaar doet. Velen kopen een vliegenhengel voor hun leven.
De BROMANoDELL vliegenhengel combo
Bij de eerste aanblik van de BROMANoDELL Gone Fishing Concept 9’ #7-8 Fly Combo kreeg ik een glimlach op mijn gezicht. De hengel heeft een Aftma #7-8, dit is perfect voor het vissen met streamers. Het merk BROMANoDELL kende ik al. Ik ben vorig jaar met een lichte spinhengel van BROMANoDELL achter de roofblei aangegaan (klik hier voor deze review). De heerlijke onbezorgde viseigenschappen, de superactie van de blank, de mooie afwerking en strakke geleideogen zijn eigenschappen die ik daardoor ook van deze BROMANoDELL Combo Fly verwacht. Verder ziet de set er gelikt uit. Het zwart van de blank glinstert mooi in de zon en de gele WF8F plus vliegenlijn past daar goed bij.
De BROMANoDELL vliegenhengel nader uitgelicht
Zelf beschik ik over lange armen en hou van een krachtige manier van werpen. Deze BROMANoDELL past goed bij mijn manier van vliegvissen op snoek. De hengel 'zwiept' lekker en tijdens een sessie, kan ik mij volledig concentreren op het wegzetten van de streamer. Ook de reel die standaard bij deze hengel wordt geleverd, functioneert perfect. De reel zit muurvast op de reelhouder en voelt lekker licht en duurzaam aan. De lijn is goed van de molen te trekken en alle onderdelen functioneren spelingsvrij. De vliegenlijn is een Weight Forward (WF) lijn, wat betekent dat de lijn vanaf de leader (laatste stukje lijn dat aan de hoofdlijn zit) dikker wordt tot 1/3 van de lijn en daarna voor 2/3 weer dunner. Hierdoor kun je met een dergelijke lijn ver werpen. Overigens is de algemene tendens binnen het streamervissen om een WF lijn te pakken die drijft. De F achter de 8 is de F van Floating, wat betekent dat de lijn drijft. Als onderlijn gebruik ik meestal 0.92mm fluorocarbon Invisiline van Suffix. Al met al een mooi setje waarmee je ook onder ruigere weersomstandigheden goed uit de voeten kunt.
De BROMANoDELL Gone Fishing Concept 9’ #7-8, Fly Combo wordt geleverd in een grote geschenkdoos.
De travelset past in je kofferbak.
Direct klaar om gevist te worden.
Een solide reel....
... met een bijpassende drijvende WF lijn.
De delen zitten stevig in elkaar.
DE SIC geleideogen zitten netjes en stevig op de blank
haakoogje
Snoek aan de BROMANoDELL
Van groot belang bij het streamervissen is dat je bij een aanbeet flink de haak zet. Vaak dient de haak namelijk nog door wat bucktail van de streamer te prikken, alvorends deze vlees kan pakken. Bij een eventuele aanbeet moet je oppassen dat je niet te vroeg aanslaat. Laat in alle gevallen een snoek over je streamer glijden. Wacht een seconde en sla daarna met een gespannen lijn, hard en doelbewust aan. Tijdens de dril is het ook van belang dat je de lijn strak houdt en probeert te voorkomen dat de snoek naar een obstakel zwemt. De grote veerkracht en ruggegraat van de BROMANoDELL zal je helpen om de vluchtende snoek onder controle te houden. De lijn die standaard wordt meegeleverd kan wel het nodige weerstaan, geef dus zoveel kracht als je zelf aandurft tijdens de dril. Het is verstandig om voor ieder gebruik je materiaal te testen. Maak je streamer vast aan bijvoorbeeld een boom, en mishandel je uitrusting goed. Je weet daardoor direct wat je materiaal aankan, wat van pas komt als je een mooie snoek aan de haak slaat. Een ander voordeel hiervan is dat je het geheugen uit de lijn haalt. Doordat de lijn op de spoel heeft gezeten zal het in cirkeltjes op de grond liggen (het geheugen in de lijn zorgt hiervoor). En dat is niet handig bij het werpen want daardoor kunnen makelijk knopen ontstaan. Het oprekken van de lijn haalt dit geheugen uit de lijn en je zult daardoor minder snel knopen in je lijn krijgen.
Lekker werpen
.. een goede grip is van groot belang
De combo ligt perfect in de hand.
Even krom trekken om te zien wat de hengel aankan...
..en zwiepen maar!
Ook de kleintjes geven heerlijke sport op deze vliegenhengel.
Conclusie en... meer informatie
De BROMANoDELL Fly Combo is een exclusieve hengel waarmee je voor de dag kunt komen. Ondanks dat het zweedse merk BROMANoDELL nog vrij onbekend is in Nederland, is het een echt kwaliteitsmerk. De BROMANoDELL Fly Combo is mijn inziens een prima allroundset voor het vissen op snoek met de streamer. Maar ook het vissen op zeebaars moet met deze hengel geen probleem zijn. Alles wordt kant en klaar geleverd met een bijpassende beschermfoudraal. Je kan dus zo naar de waterkant om te vissen. Deze BROMANoDELL beschikt over een perfecte afwerking en een mooie bouw. Daarnaast is de prijs goed, de complete set is al voor ongeveer 230 euro verkrijgbaar bij je hengelsportzaak. De hengel is goed uitgebalanceerd en alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd. Zo is de reel lekker solide en de lijn is prima geschikt voor het vissen met grote streamers in nederlandse omstandigheden. De duurzaamheid van deze hengel is uitmuntend door het gebruik van een stevige slijtvaste lak en een solide montage van de SIC geleideogen. De BROMANoDELL Fly Comb is gewoon een superset!
Meer informatie: http://www.BROMANoDELL.se/index.php?action=products&id=11&showProduct=76
Distribiteur: http://www.pikemasterlures.nl
Lees ook deze reviews:
D.A.M. Sumo Competition Barbel Duo-tip 3,30m (19-6-2012) |
|
Ultralight drop shot vissen met de Daiwa One&Half (21-3-2011) |
|
REVIEW Shimano Beastmaster BX barbel (24-1-2010) |
|
Karperhengel: 30plus 2,75 lbs Radar door Pieter (10-10-2009) |
|
Karperhengel: 30plus 2,5 lbs radar door Pieter (5-10-2009) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl