hengelspullen.nl

Aangenaam kennismaken, de dropshottechniek! Door Willem

Tja, recensie…, het klinkt nogal gewichtig, maar in wezen is het niet meer dan een beoordeling, normaal gesproken van één persoon. Dikwijls wordt dit voor waarheid aangenomen, maar het is slechts een mening van één iemand. Die van een ander kan daar best haaks op staan, maar ja…, die schrijft geen recensie. Ron Koldeweid van hengelspullen.nl bracht mij een bezoekje en had daar een rit van het westen naar het oosten van het land voor over. Hij kwam voor een hengelsafari, maar speelde voor Sinterklaas en nam onder meer een pet en wat speeltjes voor de moderne man voor me mee, op hengelsportgebied welteverstaan. Daartussen zat ook materiaal om te dropshotten afkomstig van de firma Goedvolk uit Haarlem.

De snoekbaars zou het daar erg goed op doen. Nu is vadertje glasoog in de meeste gevallen niet mijn targetvis, maar ik sta open voor nieuwe zaken. Wil graag allround zijn. Trouwens…, nieuw, nieuw, dropshotten is inmiddels aardig populair en fraai vormgegeven bladen als De Roofvis (nummer 47, Bennie Muizelaar) en Beet hebben er al menig artikeltje aan gewijd. Ook via internet zijn prima instructies te vinden over hoe deze techniek uitgevoerd dient te worden. Enige studie leerde dat de juiste stok om mee te dropshotten moet voldoen aan een aantal criteria. De body mag best stevig zijn, maar de top juist zacht. Topactie wordt dat genoemd. Daar kan ik me als hengelaar wel iets bij indenken, een zachte actie zorgt voor natuurlijk ogende bewegingen onder de waterlijn bij het gepresenteerde shadje of slug, zeg maar worm van rubber. Bij een harde top wordt de actie te wild en maakt de nepworm onnatuurlijke reuzensprongen, dat moeten we dus niet hebben.

Wat de montage betreft: zie de illustratie bij het volgende hoofdstuk. Simpelweg gezegd een onderlijn van fluorcarbon, met aan de onderkant een stuk lood en iets hoger de haak. Er zijn speciale dropshotloodjes in de handel, die via een klemwarteltje op de lijn vastgezet kunnen worden. Wisselen van gewicht of de afstand tussen het loodje en de haak aanpassen is in een oogwenk gebeurd. Het grote voordeel van de dropshotmontage is dat het aasje op de gekozen diepte boven de bodem wordt aangeboden, in de aaszone van de vis. Doordat de worm zelf niet voorzien is van een loodkop beweegt ie sowieso natuurlijker. En als overtreffende trap doet het loodje onderop bij de minste geringste beweging stof opwaaien, hetgeen zeker de nieuwsgierigheid van onze geschubde rovers gaat opwekken. Bovendien hoeft de prooivis geen lood te slikken, maar slechts een zo goed als gewichtsloos stuk soepel rubber. Ik las dat zo es allemaal, een verhaaltje hier, een artikeltje daar, es eventjes wat surfen op het web en wilde dat dropshotten graag onder de knie krijgen. Twee zaken werden nogal benadrukt: een kind kon de was doen, maar alleen een juiste presentatie leidt tot succes en telkens las ik dat dropshotten verslavend werkt. Moet ik eerlijk zijn? Nou dat laatst valt mee, maar ik ben blij kennis gemaakt te hebben met het fenomeen, een welkome afwisseling en aanvulling op de door mij beoefende vistechnieken.

Proberen, proberen en nog es proberen

Een dropshotmontage fabriceren is kinderwerk. Maar het juiste materiaal en de juiste afstemming, dat is een ander verhaal. Met de Melissa van Spro, voorzien van 0.10 dyneema kun je veel kanten op. Es even kijken, ah, hebbes, fluorcarbon, dat komt mooi van pas voor de onderlijn. Even de armen strekken en het stuk dat tussen de beide duimen en wijsvingers zat afknippen. Dan nog even een haak monteren met een wijde bocht. De Palomar-knoop (zie tekening), hoe ging die ook alweer, o ja, twee keer oefenen en je vergeet hem voorlopig niet weer. Tja, en dan de hengel. Nu kun je natuurlijk naar de winkel rennen en een speciaal voor dropshotten ontworpen stok aanschaffen, maar stel dat je zegt, ‘aardig hoor, maar het is niet helemaal mijn ding!’ Weer een hengel in het rek die meestentijds werkeloos staat te wezen. En een paar tientjes lichter. Kijk loodjes in verschillende gewichtsklassen dat kost je de kop niet, maar ik wilde het verschijnsel ‘zonde geld’ voorkomen. Mijn Ron Thompson, een spinstok uit de gewichtsklasse 5-20 gram, met een zeer meegaande actie leek me misschien niet bij uitstek, maar zeker om de techniek onder de knie te krijgen en ervaring op te doen prima geschikt. En alleen in de praktijk kom je er achter wat het meest geschikt is voor het water waar je op vist, en dan nog, vissen is zo persoonlijk. De een vindt de actie geschikt, een ander te slap. De een kiest voor donkergroen, de ander voor knalgeel. Het blijft een speurtocht, naar het juiste gewicht, shad of worm, de kleur daarvan en de afstand tussen het aas en het lood. “Wat denk jij”, vroeg ik mijn vismaat. “Nu zit je goed”, zei deze ervaren hengelaar op een gegeven moment. Even later ging ik toch voor iets lichter. “Dan voel je amper wat er gebeurt”, wierp hij tegen. “Kwestie van concentratie”, vond ik. Zo zie je maar. Het was zoeken naar de in mijn ogen juiste combi. Groot voordeel is het veel, echt veel minder vastzitten dat tijdens het traditionele diagonalen en verticalen. Niet zo gek natuurlijk met die grotendeels in de worm verstopte haak en de aaspresentatie boven de bodem (zie illustratie).

Conclusie en... meer informatie

De aanhouder wint!

Ik weet nog hoe ik als klein jochie in draf huiswaarts toog om mijn hengel te halen, nadat ik zag dat de buurman in het kanaal brasem na brasem uit het water takelde. In wezen is er niet zoveel veranderd. Nadat mijn vismakker zijn tweede snoek van de dag stond te drillen en ik veroordeeld was tot de rol van cameraman, had ik iets van ‘zal er nog verandering in komen’ en ‘kan ik niet beter mijn andere hengeltje pakken en het met een plug proberen?’. Zonder pedant te willen doen: over mij wordt beweerd dat ik niet snel opgeef. Dat kwam in de voetballerij bovendrijven, maar ook in de hengelsport. Ik liet me de schimpscheuten van mijn maat welgevallen en kreeg niet veel later genoegdoening. Geen snoekbaars, ook geen baars, maar een snoekje van iets meer dan 60 centimeter vond de witte worm van Goedvolk de moeite waard. Geen topvangst, maar wel een bewijs dat je op de goede weg zit en dat het dropshotten werkt, of eigenlijk: dat ik er wat van begin te snappen en de juiste combinatie en presentatie heb weten te vinden. Eerlijk is eerlijk, ik had meer kunnen, misschien zelfs wel moeten vangen dan dat ene schattige snoekje. Maar ik tikte twee keer mis. Of dat pech of onervarenheid was? Zeg het maar. Voor gemoedstoestand houd ik het voorlopig maar op het eerste. Dat die vangsten gaan komen, daar ben ik van overtuigd. Dat de Ron Thompson niet de meest ideale hengel is om te dropshotten hoeft niemand me te vertellen en binnenkort ga ik me oriënteren op een voor die techniek ontworpen stok. Tips zijn van harte welkom. Waarom? Welnu, het dropshotten heb ik toch ervaren als leuk om te doen. Het levert minder frustratie op, omdat je minder hangers hebt en dus minder verspeelt. Bovendien is de vis op deze manier te verleiden tot een aanbeet. Zo ver ben ik al. Dat niet alles wordt verzilverd, okay. Kwestie van ervaring opdoen, de techniek verfijnen en uren maken. Met nog beter afgestemd materiaal ga ik op de dropshotmethode en met de nepwormen van Goedvolk vangen. Het is prima spul, net als de haken van Nogales (Gran Nogales hooking Master Monster Class offsethaken), fijn van structuur en vlijmscherp, kortom: ‘Goed spul van Goedvolk!’

Deze review is mogelijk gemaakt door Goedvolk in Haalem. Voor meer informatie over Goedvolk en de laatste aanbiedingen, bezoek het winkelprofiel van Goedvolk:

Goedvolk

Spro

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy