hengelspullen.nl

De blauwe engel door Willem

Een curieus, maar waar gebeurd verhaal over een hengelaar en een bijzonder stuk kunstaas. ‘In het oosten woonde een hengelaar met een doos vol nepvisjes. Van al zijn kunstaasjes koesterde hij één in het bijzonder: de blauwe J13 van Rapala, een klassieker in zijn soort. Soms liep hij te struinen en te werpen langs sloten en kanalen, maar wat hij sister pike ook voor de neus hield, de gevlekte vis hield de kaken stijf op elkaar. Tot ie zijn blauwe J13 aan de draad knoopte. Heel vaak werd dan toch de visdag gered door een vangst. De hengelaar dichtte het stukje kunstaas magische waarde toe, sprak van een toverplug of een wonderaasje, maar in wezen was het niets meer dan twee stukjes opgespoten hout, met twee dreggen en een zwemlip er aan.

Hij gaf de plug zelfs een naam en noemde het liefkozend ‘de blauwe engel’. Op een kwade dag raakte de engel vast, dit keer niet aan een vis, maar aan iets zwaars op de bodem van het kanaal. De hengelaar kreeg het Spaans benauwd. Oei, oei, oei, wat nu? Hij gaf een ruk, nog een , steeds harder, tot, pang…! De adrenaline spoot door zijn hoofd. Nee hè, dacht ie, niet de blauwe engel! Maar de ramp had zich voltrokken. De blauwe engel was geofferd in het donkere, duistere kanaalwater. Lusteloos viste hij verder, maar eigenlijk hoefde het voor hem niet meer zo, zonder zijn talisman. Een paar weken later zat zijn vismaat vast op dezelfde plaats. Hij trok en trok en langzaam maar zeker kwam beweging in de zaak. Warempel een grote tak, vol met mosselen. Hij trok de tak op de kant, ontwarde zijn vissnoer met zijn stukje kunstaas. Hij was daar zo mee bezig toen ie verder op de tak iets blauws zag bungelen. Hij riep zijn vismakker en vertelde dat hij ‘de blauwe engel’ had teruggevonden. Zijn compagnon kon zijn geluk niet op. Het sprookje van het Vrouwtje van Stavoren kreeg zo een eigen variant en geloof me, er is geen woord van gelogen, want die aanvankelijk diep ongelukkige, maar later overgelukkige hengelaar, beste mensen, dat was ik!’

Van blauwe engel naar blauwe bengel!

baars

baars

Jaren na bovengenoemd wonder struinde ik in Lutten bij Rix hengelsport langs schappen vol kunstaas. Veel bekend spul daartussen, van Rapala, Salmo en Storm, maar ook wat exclusiever spul van Lucky Craft en Yo-Zuri. Mijn oog viel op een klein blauw plugje. “Hé, dat ziet er heel aardig uit”, liet ik me ontvallen. “Je mag hem testen wat mij betreft”, kaatste eigenaar Rick terug. “Lijkt me prima voor roofblei.” Tja, waar denk je dan aan bij roofblei. Niet groter dan een centimeter of negen, wat mij betreft zelfs kleiner, slank en liefst blauw of zilverkleurig van uiterlijk. De 3D Flat Crank voldoet qua verschijning echter niet honderd procent aan mijn ideaalbeeld als verleider voor roofblei. Het plugje is namelijk hoog qua verschijning en lijkt op een minibrasem. Nou ja, dat kun je die Jappen niet kwalijk nemen natuurlijk, die kennen geen roofblei. Maar niet getreurd. Het gevaar als je vaak en veel vist is dat je nauw gaat denken, in stereotiepen. Helder water, natuurlijk gekleurde pluggen, troebel water, felle kleuren, enfin, noem maar op. ’s Winters groot aas, zomers kleiner, enzovoorts. Daarmee sluit je verrassingen voor jezelf uit. Jammer. Formaat en kleur waren prima, maar het plugje was hoog in plaats van langgerekt. “Toch weet ik zeker dat ie vangt”, liet ik de hengelsportwinkelier weten. Mijn eigen bescheidenheid weerhoudt me ervan mezelf voorspellende gaven toe te dichten, maar al tijdens de eerste sessie werd deze …, nee, geen blauwe engel, daarvoor heb ik hem te kort in bezit, laten we zeggen blauwe bengel, ontmaagd. Na een lange tijd van droogte viel eindelijk de regen en waren broeder baars en zuster roofblei bereid tot aanbijten. Beide vissoorten zagen heil in het blauwe turbootje en werden tijdelijk veroordeeld tot de rol van fotomodel.

De 3D Flat Crank ontleedt

Door de unieke lipvorm en het slanke profiel krijgt de 3D Flat Crank een verleidelijke, wobbelende actie. De realistische holografische afwerking wordt geaccentueerd door een paar grote, realistische ogen. Een strook reflecterende tape in het lichaam geeft een levensecht 3D-effect. Interne stalen balletjes zorgen voor geluid en trilling. Aan zijn lijf hangen twee vlijmscherpe VMC dreggen. Het aasje is 5.5 cm lang en 7.5 gram zwaar. Dit alles maakt dit juweeltje van Yo-Zuri tot een wonderschone killer voor baars en roofblei.

Zoals bij veel Japanse producten is de kwaliteit hoog. De Yo-Zuri pluggen vormen daarop geen uitzondering. De visverleiders van Yo-Zuri hebben hun faam te danken aan het Weight Transfer System. Dit houdt in dat de interne stalen kogeltjes tijdens het gooien naar achteren verhuizen en een perfecte worp garanderen, zonder kantelen in de lucht. Als de plug wordt binnengerost verplaatsen de kogeltjes weer naar hun uitgangspositie en wordt de gang door het water evenwichtig.

Plussen en minnen

‘De blauwe bengel’ is getest aan een ‘slappe’ Spro Passion (2-14 gram). Een stok die ik zeer graag gebruik voor de jacht op roofblei, vanwege zijn ‘vergevingsgezinde’ actie. De hengel plooit zich gemakkelijk en weet raad met de rake klappen die deze woest aanbijtende zilveren wildemannen veroorzaken. De zaak wordt afgemaakt door een Spro Melissa molen en een dyneema draadje van 0.10 mm. De Flat Crank ze Yo-Zuri blijft in hard stromend water gewoon doen wat er van hem verlangd wordt. De koers blijft strak en in rechte lijn komt het aasje wiebelend op je af – voor wat betreft de actie enigszins vergelijkbaar met de bullhead van Salmo. Het plugje is met 14.50 euro aan de prijs, maar dan heb je wel een kwaliteitsproduct in handen. Niet-roestende dreggen en een perfect uitziend plugje, dat als grote pluspunt op andere merken heeft zijn reikwijdte. De Flat Crank schiet vanwege het WTS als een stalen kogel uit de katapult. Hierdoor kun je plaatsen bereiken die met andere pluggen net buiten reikwijdte liggen. De interne kogeltjes veroorzaken een ratel, maar voor mij is niet zeker of dit gezien moet worden als extra verleider. Ik kan dat niet staven en uit niets blijkt dat vis plots gaat bijten wanneer pluggen met ratels worden ingezet. Maar goed, als je tijdens de eerste proef gelijk met zowel roofblei als baars in handen staat, ben je om. Wel uitkijken bij ondiep water. Het maakt het bengeltje van Yo-Zuri niet uit hoe hard je hem door het water rost, maar dan loopt ie wel wat dieper. Draai je hem vast en krijg je hem niet meer los, dan ben je vijftien euro armer. Met beleid inzetten derhalve en niet bij al te laag water, want dat levert pijn in de portemonnee op.

baars

baars

baars

baars

baars

baars

baars

baars

Conclusie en... meer informatie

Resumé: zoals je van Yo-Zuri mag verwachten is ook dit aasje een absoluut topproduct. Je kunt er net iets meer mee dan aasjes van gelijke grootte van de meer traditionele merken. Wie het voorzien heeft op roofblei en baars kan hem ‘op de blind’ in huis halen. Een laatste tip: wie uit is op roofblei, stevig doorrossen dat ding, wie het op baars heeft voorzien moet twee tandjes terugschakelen.

Dit kunstaas is te bestellen bij fishing4u

Spro

Lees ook deze reviews:

Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt)

(23-11-2011)

review angling

(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee!

(16-11-2011)

review angling

Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog

(31-5-2011)

review angling

Poison Frog series van Strike Pro

(13-4-2011)

review angling

Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm

(3-11-2010)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy