Review Ron Thompson Put 'n' Take #3
Door Willem - Ron Thompson is een gitarist van formaat. Jarenlang speelde hij in de band van blueslegende John Lee Hooker. Daarnaast tokkelde hij ook met grootheden uit het metier, zoals daar zijn Big Mama Thornton, Jimmy McCracklin en Pee Wee Crayton. Geen belletje? Tadááá, Tina Turner toch zeker wel! John Lee Hooker liet zich ooit ontvallen, “Ron Thompson? He’s my main man!” Het is je reinste flauwekul natuurlijk, maar daardoor ben je, of je…, je…, ik, geneigd de visattributen van zijn naamgenoot het voordeel van de twijfel te geven. De Ron Thompson van het visgerei is van een ander slag dan de gitaarbeul, die leed en pijn zo goed via zijn snaren weet over te brengen.
De Ron Thompson van de visserij is een Brit, wiens naam prijkt op ontelbare hengelsportspulletjes. Het merk staat te boek als degelijk, niet te duur, maar geen top. Toch heb ik twee spinhengels van dit merk en vind er weinig op aan te merken. Degelijke stokken, een 5-20 grammer, met een ‘slappe’ actie en een wat strakkere pook van 10-25 gram. Ik vis er geregeld mee. Ron Thompson is voor met name beginnende hengelaars een merk met prima ‘instapmodelletjes’ en bedient zoet watervissers van meerdere disciplines, zowel de karpervisser, als de roofvisser en zelfs de vliegvisser. Voor nog geen tientje, namelijk 9,95 euro, zag ik in Lutten bij Rix hengelsport een kit van bovenstaand merk liggen, de Put ’n Take #3, met vijf vliegen. De eerste drie, de Beadhead Bloodworm, de Monoback Green & Black en De Goldhead Tadpole, nam ik voor kennisgeving aan. Het ging me om de onderste twee, de Goldhead Montana en de Goldhead Zonker. Twee goudkopjes dus, ingebonden met zwarte veertjes en bontjes en een beetje rood. Willem had een plan…
Concentratie bij de dril!
Snode plannen
Mijn zelfvertrouwen was tot ver onder het vriespunt gedaald. Ik verbeeld me redelijk bedreven te zijn in het foppen van roofblei. Ik heb de ‘zilveren flitsen’ gevangen met poppers, pluggen en ijzerwerk in de vorm van pilkers en lepels. Je probeert tendensen uit je vangsten te halen. In welke periode zijn ze vangbaar en aanwezig, bij welk weer bijten ze het best, op welk uur van de dag zijn ze aan het jagen, welk aasje is succesvol en ga zo nog maar een tijdje door. Om eerlijk te zijn blijft deze mysterieuze Oostblokker voor mij een raadsel. Okay, het is voornamelijk een zomervis, hoewel in maart reeds vangbaar. In de vroege ochtenduren heb ik de beste resultaten, maar dit is geen Wet van Meden en Perzen. Onlangs belde een vismaat of ik zin had op jacht te gaan, kon nog net even voor het eten. Diezelfde ochtend dat ik van half zes tot half acht vruchteloos staan werpen en aangekomen op de stek zakte de moed ons in de schoenen. Met motormaaiers waren ze bezig de kanten te maaien. Wat denk je, nog geen kwartier bezig en ieder een roofblei tijdelijk op de kant. Ik wil maar zeggen: roofbleien en vrouwen, je krijgt er geen hoogte van. O ja, mijn plannen. Na dagenlang werpen met de meest uiteenlopende kunstaasjes besloten we het op een andere manier te proberen. Gek werden we ervan. Roofblei was duidelijk aanwezig. De vissen joegen als haaien door grote wolken speldaas en dat maakt je niet echt blij natuurlijk. Want waarom zou zo’n beest in je kunstaasje happen met zo’n overvloedig gevulde dis. Wat te doen? Eureka! De vlieg moest uitkomst brengen. De Spro Passion (2-14 gram) werd omgebouwd. Een 6 grams werpgewicht van Spro op de lijn, kraaltje, voor het opvangen van de klap, dan de verbinding van de hoofdlijn met de leader en tenslotte het aanknopen van het zwarte goudkopje. Zou het lukken…
Vangen maar…
Ja, ik weet het. Zo’n goudkopje is natuurlijk bedoeld voor vliegvissers, maar wat als je niet wilt of kunt waden en de kant loopt steil op, of is voorzien van weelderige oevervegetatie? Dan biedt een lichte spinhengel uitkomst. Het werkt heel simpel, ingooien en terugvissen, hooguit wat sneller dan je tijdens het baarsvissen zou doen. O, o, o, wat was ik benieuwd. Zou mijn experiment als half-om-half vliegvisser slagen. Eerste worp, niets. Tweede, baars. Kijk, dat schept vertrouwen. Na het verschalken van een flink aantal dappere baarsjes wist ik dat het werkte, met die restrictie onze stekelriddertjes zich vol overgave overal op storten. Ah, eindelijk roofblei, hieperdepiep, het werkt! O nee, winde. Ook leuk. Even later een gil richting vismaat. “Hebbes!” Het zonkertje was gegrepen door een roofblei. Geen buffel, maar toch! Ik had de impasse doorbroken. Wimpie had het Ei van Columbus ontdekt. Dacht ie…
Catch & Release
Conclusie en... meer informatie
Onvoorstelbaar onvoorspelbaar…
Klein aas, dat was het dus! Niks wild smijten met poppers en pluggen, maar een welgemikte worp met een geraffineerd vliegje, dat was het nieuwe wapen om die jongens tijdelijk aan het water te ontrekken. Mijn vaste hengelkompaan Tonnie waande zich kansloos ten opzichte van onze vriend roofblei met zijn wapenarsenaal en besloot het over een ander boeg te gooien. Als die rotzakken weigeren de waffel open te doen, dan maar es kijken of er snoek aan het rondstruinen is. Het lichte spinhengeltje werd omgeruild voor een zwaardere variant en de doos met kleine kunstaasjes verdween in de viskoffer. Met een zwaardere spinhengel, uitgerust met een titaniumonderlijn en als uitdaging voor de zware, gespikkelde dames een blauwe ‘screaming devil’ daalde hij het talud af en hobbelde richting waterkant. Nog geen half uur later en een aantal baarsjes van mijn kant later hoor ik hem plots ‘jááá!!!’ roepen. ‘Een flinke’, zeg ie opgewonden. Ik leg mijn wapentuig neer en kom snel kijken. ‘Wat is dit joh?’, zegt ie met vragende blik, ‘aan de oppervlakte verschijnt een rugvin.” Absoluut geen snoek. Even later wordt duidelijk dat een flinke roofblei zich heeft gegrepen aan het door Henk Simonsz zo gepromote rammelaar. Daar ging mijn theorie van ‘klein kunstaas, de sleutel tot hernieuwd succes’. Roofblei blijft onvoorstelbaar onvoorspelbaar. Wil het ene aasje niet, dan niet volharden, maar switchen en gokken op ‘een ander paard’. Misschien schuilt hierin wel de charme van het jagen op deze prachtige rover…
Dit kunstaas is te bestellen bij fishing4u
Lees ook deze reviews:
Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt) (23-11-2011) |
|
(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee! (16-11-2011) |
|
Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog (31-5-2011) |
|
Poison Frog series van Strike Pro (13-4-2011) |
|
Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm (3-11-2010) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl