Review Imakatsu Power Bill door Willem Lampe
Mijn vismaat is een beste kerel, maar niet een man van veranderingen. Doen we een etentje, dan wordt na aandachtige studie van de menukaart gekozen voor spare-ribs, of, indien niet behorend tot het aanbod een mals biefstukje medium. Aan de waterkant is dat niet anders. Als we gaan polderen, heb ik vooraf al een idee wat er aan z’n onderlijntje komt te hangen, in negen van de tien keer een Mann’s, de 1-Minus of de Stretch 1-Minus, de J11 of J13 van Rapala of de Whitefish of Perch van Salmo.
Allemaal bewezen vangers, geen speld tussen te krijgen, maar dat ‘t ‘m niet gaat vervelen die herhaling van zetten is voor mij onbegrijpelijk. Net zo onbegrijpelijk is voor hem mijn niet aflatende drang naar vernieuwing en mijn in zijn ogen stuitende neiging tot manipulatie, een stevige twister op de dreg of iets dergelijks. Ik heb ’t wel es gewaagd hoor, “heb je ’t niet es een keer gehad met die aasjes van je?” Niet-begrijpend keek ie me aan en stelde gedecideerd, “het vangt toch!” Ontegenzeggelijk waar. Hoe taai het ook is, als zijn door de jaren heen afgekloven en door molest verwoeste baarskleurige J11 zwemles krijgt is het even later toch vaak raak. Zijn talisman noemt ie dit afgeleefde toppertje van Finse makelij. Pochen doet ie zelden en innemendheid is niet zijn grootste deugd, dit wetende was ik niet erg onder de indruk van zijn eerste reactie op de Power Bill van Imakatsu, alweer zo’n paradepaardje van toonaangevende kunstaasdesigners uit Japan. “Wat zeg je?, Daihatsu?” “Nee, Imakatsu!” “Nooit van gehoord, kan niks zijn!” Tja, laten we zeggen een typisch geval van ‘wat de boer niet kent, dat vreet ie niet!’ De Power Bill is een tweedelige plug, een grammetje of twaalf en ook ongeveer zo lang, met als extra accent een zwabberend plastic staartje, waarvan je bij aanschaf een reserve-exemplaar bijgeleverd krijgt. Dodelijk wanneer planten en waterlijn enige ruimte laten, verraadt website www.imakatsu.co.jp. Een aanbeveling die nieuwsgierig maakt, dus in galop naar het kille sop.
De test
Niet alleen qua lengte en gewicht vergelijkbaar met de J11, ook de actie doet denken aan de polderklassieker. Door het geraffineerde staartje is Power Bill naar mijn menig nog iets meer tricky. En met meer mogelijkheden, want deze samoerai is twitchend uitbundiger, of ie beter vangt dan een J11 weet ik niet. Wel ben ik overtuigd dat ie zeker niet minder vangt en er is absoluut meer mee te doen, dan alleen werpen en in één tempo naar je toe halen. ‘Come on, let’s twist again; like we did last summer’, schoot direct door mijn hoofd en zag de Power Bill shaken als Chubby Checker in zijn beste dagen. Te ver terug in de tijd?, okay, de Latijnse schone Shakira mag ook ‘My hips don’t lie’, tjonge, wat kronkelt dit aasje sensueel zeg, dan moet je als snoek wel heel erg cool zijn als dit je onverschillig laat. Dat blijkt. Aan de tekentafel is bedacht de Power Bill kwaad te laten kijken, een aardigheidje waar geen gespikkelde groenjas van onder de indruk is, al snel raakt de Power Bill zijn onbevlekte status kwijt. Een lefgozertje van nog geen halve meter neemt haar te grazen, ik zeg haar, want zelf vind ik de naam Power Bill slecht gekozen, dan denk je eerder aan een lomp, groot stuk kunstaas en niet aan zo’n subtiel fopvisje van kunststof, Mata Hari zou beter zijn, maar hoe het ook zij, de Power Bill, ontworpen om bass te verleiden in de subtropische Aziatische wateren, werkt ook in de Lowlands of Holland.
Ook roofblei is te vangen op de Power Bill.
Een mooie baars.
Snoek op de Power Bill.
Conclusie en... meer informatie
De Power Bill is te gebruiken als crankbait, je vist ‘m dan in één tempo thuis en hebt dan de Japanse variant van de J11 in huis en een gegarandeerde vanger. Vis je ‘m alleen op deze wijze, dan is dat jammer, want de Power Bill heeft meer in huis. Mijn favoriete manier is even versnellen, even stil laten vallen, waardoor deze floating minnow, drijvend visje dus, naar boven waggelt, tot vlak onder de waterlijn en weer een versnelde tik, je zou de beweging jerking light kunnen noemen. Een onvermijdelijk aasje? Nee! De Power Bill is niet goedkoop, voor dezelfde pegels heb je twee Rapala’s, maar het is maar net waar je voor kiest. Met de Power Bill heb je wat exclusiefs in handen, een niet-alledaags kansrijk aasje, waar het met een spinstok van rond de 15 gram leuk en prettig mee vissen is in de bovenste waterlaag en ondiep water. Het is zijn veelzijdigheid die ‘m uniek maakt en wat de uitvoering betreft, dan kun je gerust aan die Jappen overlaten, de Power Bill is een stuk topdesign. Nadeel is de dubbele haak, welke achterop het aasje is gemonteerd. Af en toe slaat het staartje daar in, niet onoverkomelijk, de actie wordt slechts iets introverter. Voor een door mij gehaakte snoekje was het in ieder geval geen reden om dit snoepje aan zijn neus voorbij te laten gaan. Toch heb ik deze dubbel haak verwijderd, omdat twee dreggen voor een aasje van dit formaat naar mijn idee volstaan – daar komt mijn neiging tot manipulatie weer om de hoek kijken. Voor wie uit is op apart spul, maar wel zijn visje wil vangen is de Power Bill een aanrader voor weteringen, poldervaarten en niet al te diepe kanalen en vijvers, overtuig uzelf… De door mij geteste variant is bruin/wit van kleur, de Bone AYU, maar deze verleider is verkrijgbaar in meerdere ‘jasjes’, check daarvoor www.rixhengelsport.nl.
Uw product reviewer
Willem Lampe.
De Power Bill is online te bestellen in verschillende kleuren bij fishing4u:
http://www.rixhengelsport.nl/shop/N_frame.html?http://www.rixhengelsport.nl/shop/Imakatsu_Power_Bill_Minnow_11_5_cm__N_art_1539.html
Lees ook deze reviews:
Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt) (23-11-2011) |
|
(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee! (16-11-2011) |
|
Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog (31-5-2011) |
|
Poison Frog series van Strike Pro (13-4-2011) |
|
Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm (3-11-2010) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl