Review Conrad Big Dive 17cm door Ron
In deze review behandel ik een plug die tot de top der top-pluggen behoort. Crème de la Crème volgens Bob van Hengelsport 2000. Naast de honderden kunstaasjes in mijn kist, behoort ook dit exemplaar vandaag de dag tot mijn arsenaal. Waarom? Dat zal ik proberen te vertellen door mijn ervaring met dit kunstaas.
Video beelden (Flash 8 video formaat)
Wat neem ik mee?
De afweging of een bepaald kunstaasje mee gaat op een trip hangt van diverse factoren af. Immers, het gaat te ver om je hele hebben en houwen mee te slepen op een vistrip, zeker als je bedenkt dat je een dagje gaat trollen met 1 van nederlands meest ervaren snoekvissers. Ik heb het dan over Arjan Willemsen.
Ervaring
Natuurlijk heb ik ook zelf de nodige ervaring opgedaan in de loop der jaren, net als ieder ander zelfrespecterend visser. In principe hoef ik mij dus eigenlijk niet zorgen te maken over gezichtverlies in wat voor vorm dan ook. Visserslatijn is mij dan ook vreemd. Enfin, zonder hierover verder uit te wijden, toch even kort wat persoonlijke historie.
Geschiedenis
Dag in en dag uit was ik, toen ik klein was, aan de waterkant in de wateren rondom Emmen (Drenthe) te vinden. Mijn kunstaas, waaronder Ondex spinners en jointed plugjes van Rapala, haalde ik met mijn OV jaarkaart uit Amsterdam. Ik heb het dan wel over 20 jaar geleden. Dressuur kende ik destijds nog niet aangezien de meeste vissers in mijn regio witvissers waren. En de gemakken van het online bestellen bestonden ook nog niet. Snoeken ving ik, echter de meters waren maar moeilijk te vinden tussen het klei en het zand. Behalve een krantewijk had ik destijds weinig aan mijn hoofd. Geen eigen bedrijf, geen zorgen over brood op de plank of benzine in de tank. Mijn wiskunde en scheikunde leerde ik onder het vangen van voorntjes, die ik de volgende morgen voor het naar school zou gaan inzetten bij het levend aas vissen. Van mijn eerst verdiende centen kocht ik het boek "vissen op snoek, baars en snoekbaars" en las de geweldige verhalen van Arjan Willemsen en Bertus Rozemeijer die in het westen van het land de ene meter na de andere metersnoek vingen. Pas toen ik na mijn studie zelf ook in het westen van het land kwam, werd ik geconfronteerd met de "noodzaak" om met titanium en gevlochten lijn te vissen, grote pluggen aan mijn lijn te hangen, en dat allemaal om de zo makkelijk te vangen meterbak aan de haak te slaan.
OK, terug naar de hedendaagse werkelijkheid, wat zeg ik, de missie, om maar in de termen van de zogenaamde 'vissen is cool' beweging te praten. De missie was snoek vangen, metersnoek. En ditmaal samen met de meester himself: Arjan Willemsen.
Judgement Day
De dag begon slecht. De wind was op de visdag gedraaid naar Noord-Oost (na 4 dagen uit zw te hebben gewaaid) en er scheen een flauw zonnetje. Totaal andere omstandigheden als de dagen ervoor, en daardoor absoluut niet best voor het vangen van metersnoek. De vis was niet los en een goede kunstaaskeuze bij het trollen zou de doorslag kunnen geven. Hele andere omstandigheden als mijn voorgaande ervaring met Arjan, waarbij wij in de stromende regen 16 snoeken uit het water trokken op jerkbaits (zie review halve liter). De situatie was op een gegeven moment zelfs zo slecht dat ik uit puur eigenbelang besloot met 2 hengels tegelijk te vissen. En dan doel ik op 1 hengel in iedere hand. Het zal dan wel de boerenmentaliteit van mij wezen die mij tot dit besluit liet overgaan. Er moest vis door mij gevangen worden! Immers, ik zat te vissen in de -geheime- wateren waar meterbakken de normaalste zaak van de wereld zijn. En de verhalen van Arjan tijdens het trollen bevestigden dit. Dit had ik keer op keer gelezen in het boek "vissen op snoek, baars en snoekbaars" en het leek dus warempel of ik het nu allemaal zelf een keer ging meemaken. Hier met lege handen vandaan gaan, terug naar de drentse kleisnoekjes, was dan ook geen optie voor mij. Het zou een desillusie wezen op de dromen die ik als kleine jongen had over het snoeken in het westen van het land: 110cm of meer uit het water trekken!
"Als er een snoek ligt, zou hij die plug van mij moeten pakken!" redeneerde ik tegen Arjan. Arjan zweeg. Aan de ene hengel had ik een dieplopende Ernie, aan de andere het wonderaas van Bob. En BOEM, op een gegeven moment voelde ik vis. Een gevecht begon, wat door de twee hengels in mijn hand meer leek op een nieuwe vorm van mikado dan op het 'vangen van snoek'. Ondanks dit schouwspel was er onomstotelijk vis aan de haak. Mijn C.J.W. hengel in combinatie met een Daiwa Bayard reel en nieuwe rode Power Pro lijn (18.00mm) van Kuperus, ving netjes alle klappen op. Een mooie meter kwam naar de boot toe gedreven en na wat gespartel kon de dame geland worden. Vol adrenaline en vreugde onthaakte ik de snoek in de kieuwgreep. Arjan maakte een paar mooie kiekjes, deed de meting (precies 100cm) en daarop volgend werd de dame terug gezet in haar element. Aan reanimeren had ze geen zin. Mevrouw gaf een fikse klap met de staart en dook terug in het 2.5 meter diepe water. Een stevige handdruk van Arjan en een bijbehorende borrel maakte de vangst compleet. Een instinctief oergevoel maakte zich over mij meester.
Kwam het door de plug of was het puur toeval dat de snoek over deze plug heen schoof? Dat is wat ik mij dan afvraag op zo'n dag waarop je met moeite vis vangt. Mijn dank naar Bob toe is in ieder geval groot. Het is toch zijn kunstaasje dat bij mij een mooie vis in de boot heeft opgeleverd.
Vertrouwen
OK, kijkend naar deze dag is het meest logische dat ik de vis de plug toevallig voor de kop langs heb laten lopen. Desondanks moet zij wel de moeite hebben genomen om de kaken van elkaar te halen en toe te grijpen. De snoek was totaal niet los en een dieplopende plug vlak bij de bodem in natuurlijke tinten met een goede actie kan dan waarschijnlijk net de doorslag geven. Het is dan ook daarom, dat ik net als Bob van Hengelsport 2000, dit kunstaas tot een topper reken voor deze omstandigheden. Er is op te vertrouwen, zelfs als de kaarten verkeerd liggen. Ik durf dan ook te zeggen dat dit een uniek kunstaasje is, wat in iedere viskist aanwezig moet zijn.
De Conrad Deep diver is in meerdere kleuren verkrijgbaar.
Het testexemplaar.
Conclusie en... meer informatie
Dit is echt een plug die je dag kan redden. Ook al is het, bij wijze van spreken, zo stil onder water dat je een speld kunt horen vallen, je hebt toch kans dat de snoek haar kaken zal bewegen en toeslaat bij het zien van dit stukje plastic. Is dit kunstaas dan altijd de beste keuze? Absoluut niet. Dat heb ik aan de lijve ondervonden toen ik met deze plug in de wateren rondom Haarlem ging trollen. Rondom Haarlem zit, ondanks dat het het westen van het land is, voornamelijk kleine snoek en je kunt trollen wat je wilt, de vangsten waren minder als met een 12cm Salmo pike, een little ernie in goudkleuren of een natuurlijke Balzer baas. Trol je echter op water waar de kans op grote snoek groot is, dan is deze plug zeker een aanrader. Daarnaast is de prijs relatief laag en dat is gewoon ook een erg groot voordeel.
Deze review is mogelijk gemaakt door: Hengelsport 2000
Lees ook deze reviews:
Intro en actiefilmpje Musky Mania Lamprey (soft Bunt) (23-11-2011) |
|
(UPDATED)Gezocht tester voor Swamp Donkee! (16-11-2011) |
|
Nieuw van Pike Master Lures: Buster Jerk Frog (31-5-2011) |
|
Poison Frog series van Strike Pro (13-4-2011) |
|
Vissen met de Prologic Savagear Rattleshad 18cm (3-11-2010) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl