hengelspullen.nl

Kleine elastiekjes door Bouke Sinnige

Tegenwoordig worden veel kinderen ermee geconfronteerd. Een zogenaamd beugelbekkie. Als de dag van gisteren, ik weet het nog goed. Ook mijn dochter moest er aan geloven. Met in haar mond op iedere tand een slotje, meerdere spandraden en een zakje met kleine elastiekjes om dit alles goed onder spanning te houden werd ze keer op keer naar huis gestuurd.

Na verloop van tijd stonden haar tanden netjes in rij, de beugel mocht eruit! Met een grijns op haar gezicht gooide ze het restant aan elastiekjes in mijn viskist. “Hier pa, jij kan bij het vissen immers alles gebruiken.” Dat deze elastiekjes mij nog eens goed van pas zou komen, daar was ik mij toen nog niet van bewust.

We hebben allemaal wel eens dat de vissen het af laten weten. Een dergelijk moment, het ligt nog vers in mijn geheugen, viel mijn oog op dat zakje met die kleine elastiekjes. Ik had er zo gauw geen toepassing voor…..tot het moment dat ik mijn dobber terug wilde schuiven naar de begin positie waarop hij uitgelood was. Door het fijne gemiezer van die dag was het stipje dat ik op mijn top had gezet verdwenen. Ik kon opnieuw aan de slag met het uitpeilen van mijn dobber. Beseffend dat de extra tijd die ik hiermee kwijt was verloren vistijd betekende, kreeg ik een briljant idee….de elastiekjes. Sinds die tijd is niet alleen de top van mijn hengel, maar zijn ook al mijn extra topsets voorzien van een dubbel om de top gedraaid elastiekje. Dit elastiekje op de juiste hoogte geschoven, is een ideale markering ten behoeve van de diepte van mijn dobber. Geen geklodder met krijt, kalk of andere smeerseltjes aan mijn dure hengel, geen busjes, klipjes of andere ongein die de actie uit mijn top halen. Nee, gewoon een simpel klein elastiekje dat keer op keer afhankelijk van de diepte van het water heen en weer kan worden geschoven.

De elastiekjes

Mijn tuigen zijn stuk voor stuk net iets korter dan de betreffende topset. Wanneer ik het topelastiek iets uit de top trek, kan ik de kromming van de haak achter de bus van het laatste deel van de topset vastzetten. Als vanuit deze positie het “markeer”elastiekje op de juiste hoogte wordt geschoven, heb je een prachtig uitgangspunt. Niet alleen tijdens het vissen kan je hier keer op keer op terug vallen, ook het kompleet wisselen van tuig wordt hierdoor een fluitje van een cent. Wanneer de haak van het nieuwe vistuig opnieuw met zijn kromming achter de bus van het laatste topdeel wordt vastgezet, is de juiste diepte van de dobber aan de hand van het eerder op juiste hoogte gerolde elastiekje (je markeerpunt) snel bepaald. Dit scheelt tijd (lees vistijd).

Partikels
Afgelopen zomer heb ik regelmatig in de put van Theo Lucius op karper gevist (met de vastehengel). Het voer bestond veelal uit diverse soorten partikels en gevist werd er door mij doorgaans met zoete maïs. Een van deze vissessies wilde het maar niet lukken, dit ondanks het gebruis op mijn stek dat de aanwezigheid van karper verrade. Ongeacht de zoete maïs, een juist uitgelood tuigje en een flinke dosis engelen geduld deed ik iets fout. Wilde ik vis vangen, diende ik het maïs aan mij haak plaats te maken voor een partikel.

De partikels waren hard en hadden stuk voor stuk een te kleine diameter om met een bolieboor en hair aan de slag te gaan. Toen viel mij oog opnieuw op de kleine orthodontie-elastiekjes van mijn dochter…..Eureka, ik was eruit! Een elastiekje! Zo’n klein elastiekje dubbel om een pellet en daarna in de haakbocht van een haak gehangen was de optie, maar zou dit ook werken? Met de haak vrij, waardoor het haken probleemloos moest verlopen, ging ik aan de slag. Ik ving vis na vis, het echte werk was begonnen! Na enkele karpers te hebben onthaakt, bleek dat ik zo af en toe mijn elastiekje miste. Lag deze op de bodem van de vijver, of zou de karper deze in zijn gulzigheid mee naar binnen hebben geslobberd? Door de punt van de haak precies door het midden van het elastiekje te prikken, bleef deze daarna keer op keer netjes na het onthaken een mijn haak hangen. Dit probleem had ik gelukkig snel getackeld.

Conclusie en... meer informatie

Kleine elastiekjes, zitten zover mij bekend tot op heden bij geen enkel hengelsportmerk in het productscala. Zelf ga ik voor mijn elastiekjes naar een zaak als bijvoorbeeld het Kruidvat. Dat deze in eerste instantie niet bedoeld zijn om aas aan een haak te bevestigen blijkt uit de kleurtjes waarin deze te koop worden aangeboden. Het is voor ons vissers dan ook nog even behelpen totdat er een leverancier van hengelspullen brood in ziet en elastiekjes in wat meer gecamoufleerde kleur op de markt brengt.

Uw productreviewer

Bouke Sinnige

Lees ook deze reviews:

Nieuwe DVD voor de snoekvissers: To lure a Killer!

(3-1-2011)

review angling

hengelspullen video (HD): goede snoekbehandeling

(15-11-2010)

review angling

Lijn opspoelen op je molen - te simpel?

(12-10-2010)

review angling

Hoe diepzittend kunsaas uit een dichte snoekenbek krijgen

(22-9-2010)

review angling

Pikeproof onderlijntjes maken voor snoekbaars

(4-5-2011)

review angling

>> meer reviews!


 De kieuwgreep door Hans Koopman


 Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen


Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl


Hengelspullen is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit geplaatste advertenties.

© 2004 - 2011 Hengelspullen • AdverterenContact / ColofonDisclaimerPrivacy