Vliegvisles met Richard Verbeek
Zaterdag 1 april 2006 was het dan eindelijk zover: vliegvisles. Vaak geroepen, weinig gedaan, dat is zeker op ons van toepassing als het om vliegvissen gaat. Tijd dus om de knoop door te hakken en de hengel in de hand te nemen. De vliegvisles vind plaats onder leiding van Richard Verbeek. Richard is gecertificeerd Flycasting Instructor van de FFF Europe. Ook hij is regelmatig, met name op de zaterdagen, bij Handy Fish in Heiloo te vinden, waar je bij hem terecht kunt voor alle advies op het gebied van vliegvissen. Richard geeft regelmatig werpclinics via Handy Fish. Zijn motto voor zijn cursisten luidt: 'De op-een-na-laatste cast is vaak de beste!"
foto: het team!
Op pad
Om 9.00 uur worden wij in de winkel van Bert verwacht. Ondanks dat het regent, hebben wij hoop dat de clinic door zal gaan. Bij Handy Fish aangekomen maken we kennis met de andere cursisten en met instructeur Richard. Op onderstaande foto de deelnemers van links naar rechts: Hans, instructeur Richard, Theodorus en Michael.
Hans komt uit Den Helder en vist graag op snoek. Kijk je wel eens in de vangstmeldingen van Total Fishing dan zul je hem daar van herkenen. Theodorus vist het liefst in de omgeving van Alkmaar en gaat deze zomer een boottrip maken. Aangezien Theodorus de zeebaars wil gaan vangen op de vlieg, volgt hij vandaag de cursus. Michael is vaak te vinden op de Grote Vliet. Een fantastisch viswater waar je ongestoord van de natuur kunt genieten.
foto: klaar voor de start
Instructies
Alvorens er met werpen begonnen kan worden, krijgen wij instructies en tips van Richard. Niet alleen de techniek van het vliegvissen komt ter sprake, ook het materiaal wordt uitvoerig door Richard besproken. Richard verteld ons hoe een vliegenhengel is gebouwd en waar een vliegenhengel aan moet voldoen. Ook verteld Richard het verschil in hengels en lijnen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een hengel. Na deze instructies staat iedereen te springen om met werpen te beginnen..
foto: Richard vertelt van alles over het vliegvismateriaal
Werpen
Het is zover! We mogen beginnen met werpen. Je ziet duidelijk dat wij het werpen met kunstaas gewend zijn. Na een half uurtje proberen hebben we echter al wel een beetje de beweging te pakken. Belangrijk is dat je met gevoel werpt. Van belang is dat je niet te ver uitschiet met je arm en je de beweging goed uitvoert.
foto: Richard laat aan Michael zien, dat je in de voorwaartse beweging, op een bepaald moment moet stoppen.
foto: Michael heeft er, net als alle andere cursisten, lol aan. Na een ochtend oefenen kan het hele team een vlieg mooi wegzetten.
foto: Ook roofvisser Hans kan al aardig overweg met de vliegenhengel.
Foto: Concentratie is van groot belang. Alles draait om techniek.
Tips om verder te werpen (Uit de Beet van Februari 2004)
Er zijn diverse mogelijkheden om de afstanden die je kunt behalen te vergroten.
1. Een goede werptechniek komt op de eerste plaats. Allereerst moet je de normale worp met een WF-lijn goed beheersen. De timing moet perfect zijn. De dubbele strip is een natuurlijk bestanddeel van een goede worp.
2. Regelmatig oefenen, anders wordt het niets. De vliegenhengels gebruiken, de spinhengel thuis laten, onder moeilijk omstandigheden werpen, techniek oefenen, regelmatig op gazons werpen, op de kleine maar belangrijke details letten.
3. De juiste uitrusting bij elkaar zoeken. Hengel, lijn en de eigen werpstijl moeten goed bij elkaar passen. De meeste hengels werken goed met een wat zwaardere lijn, maar werpen slecht met een te lichte lijn.
4. Kritisch blijven over jezelf. Kijk naar jezelf, let op de achterwaartse beweging, controleer jezelf op video, vraag anderen om kritiek, luister hier naar en corrigeer waar mogelijk.
Conclusie
Hooked! ja, dat zijn we. En we zijn blij dat we een solide basis van een gediplomeerd vliegvisinstructeur hebben gekregen. Niets is zo moeilijk als een verkeerde techniek afleren. Het vliegvissen heeft ons 100% te pakken. Sinds de vliegvisles hebben wij al een aantal avonden staan werpen om de techniek nog verder in de vingers te krijgen. Ondanks het feit dat we slechts op een grasveld stonden te werpen, konden wij een idee krijgen van wat voor gevoel het vliegvissen met zich meebrengt. In onze verbeelding was het gras water en de stenen potentiële hotspots waar een forel op onze vlieg ligt te wachten. Het deed ons denken aan het gericht vissen op snoek met kunstaas. Je weet dat er ergens een dikke meter ligt en je probeert haar te verleiden met gericht werpen van je kunstaas. Een forel ligt ergens in de rivier achter een steen en het is ook bij deze visserij, de kunst om deze vis te verleiden door gericht te werpen, de juiste keuze van je materiaal en met gevoel binnenstrippen van je vlieg. Een echte jacht dus, wat je oerinstinct naar boven haalt. En dat is nou precies wat wij willen in deze drukke hedendaagse maatschappij.
Een halve dag Vliegvisles van gediplomeerd vliegvisser Richard Verbeek is voor maar 15 euro te boeken bij Handy Fish in Heiloo.
Dank aan Richard en Handy Bert,