Thinsulate thermolaars door Frans
Zolang als ik mijn rijbewijs heb vis ik de wintermaanden door. Altijd zag ik wel een uitdaging om te gaan, welk jaargetijde het ook was. In de eerste jaren heb ik zelfs nog de echte gesloten tijd meegemaakt. Maar ook die tijd kon me niet weerhouden om te gaan vissen. In Maarssen kon je in die tijd terecht op twee vijvers ( particulier). Voor 5 gulden per dag mocht je dan vissen. Daar heb ik het echte torrenpikken geleerd. Vele wedstrijdvissers kwam ik daar tegen, allemaal met dezelfde passie…….
Als je zoals ik het hele jaar doorvist, moet je ook goed beschermde kleding hebben. Want dat het soms koud is….eigenlijk te koud om buiten te verblijven. Je bent jong en je wilt wat….maar ondanks dat je ouder wordt, blijf je wild….tenminste ik. Gelukkig ben ik niet alleen, er zijn vele van zulke fanatiekelingen ('gekken' zoals ze thuis zeggen).
Thermolaarzen van Thinsulate met een garantie tot – 60 graden
Vroeger…..
In mijn beginjaren was er het warmtepak van Albatros. Dit groene uit één stuk bestaande warmtepak was er in twee soorten. Wel of niet waterdicht. Later heeft dit kledingstuk een ware evolutie doorstaan. Nu zijn er zoveel soorten en merken in de handel dat je soms door de pakken heen het bos niet meer ziet.
Mutsen, handschoenen, dassen behoren ook tot de standaard uitrusting van de wintervisser.
En niet te vergeten laarzen. In mijn beginperiode waren er alleen gewone laarzen. En die waren koud!! Daar kreeg je nooit warme voeten in, wat ik ook probeerde. Toen deden de snowboots zijn intrede in de hengelsport. Dat was al een verademing. Maar deze schoenen gingen in de regel maar een paar maanden mee. En waterdicht waren ze ook zelden. Dat zijn leuke attributen als je 8 dagen op wintersport gaat, maar weekend in weekend uit ermee vissen, dat is toch een andere sport…..:)
Ik heb door de jaren heen al vele laarzen versleten. Sommige beloofde zelfs tegen koude van -40 graden te kunnen. Welke ik ook gehad heb, ik bleef koude voeten houden. Met andere sportvissers had ik het vaak over dit probleem. De meeste hadden hetzelfde. Soms kreeg ik wat tips mee. Een stuk tempex onder je laarzen leggen, maar dat is niet altijd te doen. Je voeten insmeren met uierzalf, dan je sokken aan. Het leverde me alleen vette sokken op…twee paar sokken over elkaar, ook dit hielp niet bij mij. Laarzen voorverwarmen tijdens de autorit naar het water. Ook dat was niet besteed aan mij.
De volgende tip was om eerst sokken aan te doen, daarover heen een plastic zakje te doen, en daaroverheen weer een paar sokken. Ik heb nog nooit zulke koude voeten gehad als die twee weekenden.
Omslag
Na mijn hartinfarct kreeg ik te maken met een nieuw fenomeen voor mij. Kou. Door het gebruik van bloedverdunners krijgen sommige uiteinde van lichaamsdelen te weinig bloeddoorstroming. Dit levert extra problemen voor mij op als visser. Koude oren en een koude neus. Lippen die na een tijdje slecht beweegbaar zijn, handen die niet meer kunnen bewegen en natuurlijk ijs en ijskoude voeten. In die tijd viste ik in de wintermaanden nog mee in een wintercompetitie ( van okt t/m april) In de eerste winter na mijn infarct moest ik toch passen als de temperatuur rond de 0 graden lag. Ik kreeg gewoonweg mijn voeten niet warm, en deze werden dan zo pijnlijk dat ik uiteindelijk toch moest opgeven.
Je moet laarzen kopen die twee maten te groot zijn, dat voorkomt koude voeten! Dus toen dat maar geprobeerd. En inderdaad, het helpt. Doordat je meer bewegingsruimte hebt vormt zich een klein luchtlaagje tussen je voeten en de binnenkant van je laars, en dit werkt isolerend. Bij langdurige koude vissessies kreeg ik uiteindelijk toch nog koude voeten, maar het duurde beduidend langer. Ik kon weer gaan vissen in de winter!
Nadeel
Maar!! Dat voordeel had ook een vervelend nadeel. Het lopen werd bemoeilijkt, de laarzen zaten los aan je voeten. Liep ik over basaltblokken, dan had ik helemaal geen grip onder mijn laarzen. Het was steeds balanceren bij elke stap die ik zette. Doordat de laarzen te groot waren, bogen ze ook makkelijker om, vooral rond de bovenvoet. Dit leverde altijd binnen een paar weken na aankoop al de eerste scheuren op. De bovenkant van de laars kan helemaal dubbel buigen als ik op mijn knie zit, en blijkbaar kunnen laarzen daar niet tegen. Elke winter moest ik dus nieuwe laarzen aanschaffen de afgelopen paar jaren. De scheuren werden flinke gaten, en mijn laarzen moesten me niet alleen beschermen tegen koude, maar ook tegen vocht, en regenbuien. En net op de plaats van de scheuren rust mijn warmtepak op de laarzen. Al het water tijdens een bui liep dus meteen de scheuren in, wat op den duur ten kostte ging van de warmte.
De scheuren werden flinke gaten
Winter 2008/2009
Zo brak dus de winterperiode van 2008/2009 aan. Bij één van de hengelsportbladen die ik maandelijks krijg zat een folder van Vlemmix. Daarin stond een afbeelding van thermo- laarzen van Thinsulate met een garantie tot – 60 graden. Kan het nog gekker dacht ik bij mezelf. Begin december moest ik in Tilburg zijn, en meteen nam ik de gelegenheid om eens bij deze groothandel binnen te wippen. Meteen na de kassa stonden de afgebeelde laarzen al in de schappen. Het viel me meteen op dat de Thinsulate laarzen aan de onderkant hoog van de grond stonden. Er zit zeker een zool onder van 4 cm dikte. Dat miste ik bij de laarzen sinds de snowboots! Een toegesnelde verkoopmedewerker herkende me van mijn artikelen in Witvistotaal, en wilde weten of de barbelen nog te vangen waren. Ik legde hem mijn probleem uit met mijn laarzen, en hij adviseerde me meteen om gewoon mijn maat te kopen, de laarzen die ze nu verkochte waren verbeterd. Ik zei nog tegen hem, je moet verkoper worden, je kunt goed lullen. Ik pakte dus laarzen die me twee maten te groot waren, maar hier kon ik helemaal niet oplopen. De hoge zool belemmerde dat te veel. Toch maar luisteren dan?? Ik paste mijn maat, en ik voelde meteen dat ze vrij strak om mijn voeten zaten. De verkoper verzekerde me dat dit zo moest bij deze laars. Toch had ik mijn bedenkingen. Ik waarschuwde hem nog dat ik ook reviews schreef, en dat ik de laars en hem zou afkraken als het koude voeten op zou leveren. Daar was hij niet bang voor, hij wist wat hij verkocht. Bluf? Ik moest toch nieuwe laarzen kopen, dus gokte ik op zijn advies. Ik kocht zodoende mijn eigen maat, ook al vond ik ze vrij strak zitten. Met riempjes kan ik ze zelfs nog strakker krijgen!!
Zo toog ik dan naar de Waal op 22 dec. Met mijn nieuwe laarzen. De buitentemperatuur was bijna 9 graden. Niet eerlijk eigenlijk, maar ook geen koude voeten gehad. Op 26 december toog ik opnieuw naar de Waal. Nu was het een stuk minder, ’s nachts had het redelijk gevroren met -2 en de buitentemperatuur was op dat moment 2 graden. Nu was de test ook weer niet echt relevant, ik had maar één uur vistijd. Dus weer geen koude voeten….
Tijdens de laatste week van het jaar zijn we een week naar de Ardennen geweest. De laatste drie dagen van ons verblijf was het onder in het dal ’s middags -4 en in de ochtend en avond -8. LAARZENTEST TIJD !!
Inderdaad de laarzen zijn goed! Ze beschermen goed tegen de kou, mede door de hoge zool. Natuurlijk heb ik een paar uur gevist, maar de temperatuur van -4 en een waterstand van amper 40 cm maakte het onmogelijk om iets te vangen. Na drie uur gaf ik het op, maar niet van de kou! Mede door de laarzen had ik helemaal geen koude voeten, en de rest was ook goed beschermd.
anti-slipzool
extra gespen
gesp
Thinsulate
uitneembare voering
Conclusie en... meer informatie
Ik ben blij met mijn laarzen. Waar ze nu precies van gemaakt zijn? Ik weet het niet. Ook helemaal niet belangrijk voor mij, ik wilde alleen bescherming tegen koude voeten. En die heb ik! Met de thermolaars van Thinsulate heb ik dat probleem niet meer. Deze Thinsulate laars is verkrijgbaar bij Vlemmix en Raven vestigingen voor de nette prijs van 49,99.
Mijn aanbeveling heb je!
Frans Vogels
Lees ook deze reviews:
Review Rapala Prowear Titanium HT gloves door Ron (26-2-2009) |
|
Thinsulate thermolaars door Frans (20-1-2009) |
|
COMBI-review: pak-heat warmers! Door onze reviewers. (8-12-2007) |
|
Ik zet mijn lamp op ~ door Frans Vogels (19-10-2007) |
|
Review Tavata vliegvisvest v.c.l. (vest-classic-light) door Ger Smets (11-7-2007) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl