Hoe diepzittend kunsaas uit een dichte snoekenbek krijgen
De herfst komt er weer aan, wat zeg ik, de herfst is alweer begonnen! Voor veel roofvissers is het nu de tijd om de boot weer van stal te halen en de hengelspullen klaar te maken voor het vangen van zoetwaterkrokodillen. De dames (en kleine heren) kunnen in deze periode gretig zijn, vandaar dat een goed uitgevoerde kieuwgreep van levensbelang is voor onze geliefde groene monsters. In het archief kwam ik een aantal foto's tegen die perfect demonstreren hoe we de snoek het best van diepzittend kunstaas kunnen ontdoen.
Wat heb je hier voor nodig?
- beheersing van de kieuwgreep;
- goed onthaakgereedschap;
- wat kracht in de handen.
Hoe gaat het in zijn werk: Pak de snoek stevig in de kieuwgreep. Buig daarbij als het kan je duim; dit is voor de grip en om te voorkomen dat je de dunne huid van de snoek beschadigd aan de onderkant van de bek. Maar lukt dit niet en denk je met een plat tegen de bek aangeduwde (dus een rechte) duim meer grip te hebben, doe dat dan.
Maak vervolgens met je pols een beweging waardoor de bek van de snoek wel open moet. Je drukt daarbij je onderkant van je hand (waar je pink zit) tegen de snoek aan en de bovenkant van je hand (duim) van de snoek af. De snoek opent zijn bek hierdoor wagenwijd en je hebt alle ruimte om de 'operatie' zo snel en goed mogelijk uit te voeren.
blauw: duim omhoog duwen, groen: onderkant hand tegen snoek duwen, rood: meebewegen met duim (blauw)
rood: van de snoek af, blauw: naar de snoek toe (tegen de snoek aan). Gebruik je pols voor deze 'kantelbeweging'.
De snoek vasthouden in de kieuwgreep is meestal genoeg voor de snoek om zijn bek open te doen. Maar bovenstaande 'kantel'tip is altijd handig mocht Esox haar kaken stijf op elkaar houden.
Conclusie en... meer informatie
Beheers je de kieuwgreep nog niet? Land de snoek dan niet direct met de kieuwgreep maar met een goed landingsnet (een goed landingsnet is een net dat geen schade veroorzaakt aan de snoek en haar vinnen) en probeer de kieuwgreep zoals hierboven staat, eerst op de kant in alle rust uit te voeren. Mocht de snoek gaan spartelen, probeer dit dan te voorkomen door de snoek tegen je aan te drukken waardoor het spartelen niet meer mogelijk is. Laat in ieder geval nooit de snoek uit je handen vallen! Dus altijd goed vasthouden. Let er verder op dat je alle vingers onder de bek houdt, dus niet 1 vinger bovenop de bek leggen. Mocht de snoek dan namelijk dan gaan spartelen en zijn bek open doen... Let verder altijd heel erg goed op loshangende haken. Ik heb zelf wel eens een dreg uit mijn duim getrokkenen (ik zat op open water) daar wordt je niet vrolijk van. Verstandiger is het om de haak in het ziekenhuis te laten verwijderen, je wilt immers geen onherstelbare schade in je duim veroorzaken door de weerhaak op de dreg..
STRAKKE LIJNEN! :-)
Lees ook deze reviews:
Nieuwe DVD voor de snoekvissers: To lure a Killer! (3-1-2011) |
|
hengelspullen video (HD): goede snoekbehandeling (15-11-2010) |
|
Lijn opspoelen op je molen - te simpel? (12-10-2010) |
|
Hoe diepzittend kunsaas uit een dichte snoekenbek krijgen (22-9-2010) |
|
Pikeproof onderlijntjes maken voor snoekbaars (4-5-2011) |
|
|
De kieuwgreep door Hans Koopman
Jerkbaitvissen met Arjan Willemsen
Jou video hier? Stuur ons een e-mail: inof@hengelspullen.nl